Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 26. 00:00

Orosz kommandósok a robbantás helyszínénKép: REUTERS – Eduard Kornienko

Budapestre jön az EB elnöke

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, valamint az osztrák kancellár és a szlovén kormányfő is jelen lesz a visegrádi együttműködésben (V4) részt vevő országok miniszterelnökeinek jövő keddi budapesti találkozóján – mondta a kormányszóvivő csütörtökön. A V4-ek vezetői tájékoztatni kívánják az EB elnökét arról, mi az álláspontjuk az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről, illetve tájékoztatást várnak a bizottság erre vonatkozó elképzeléseiről. (MTI)

Merénylet az ingusföldi miniszterelnök ellen

Megsebesült az ingusföldi miniszterelnök egy csütörtöki merényletben. Ibragim Malszagov számos sebet kapott, de élete nincs veszélyben. Hivatali Mercedese a Győzelem útján hajtott a Csecsenfölddel szomszédos oroszországi tagköztársaság volt fővárosának pályaudvaránál, amikor két pokolgép robbant fel az út szélén. Malszagov egyik testőre belehalt sérüléseibe, és a repeszektől megsérült egy másik testőr és több járókelő is. (MTI)

A volt ausztrál kormányfő is segített Polgárnak?

Malcolm Fraser volt ausztrál miniszterelnök családja segített egy magyar nyilas ausztráliai letelepedésében – állítja a 89 éves magyar emigráns. Polgár Lajos hazudott igazi korát illetően, hogy ne hozhassák kapcsolatba a magyarországi nyilas rendszerrel, és azt állította, hogy a háború után a francia hadseregben szolgált. Akkoriban ismerte meg a későbbi kormányfőt, Frasert, akinek apósa, Standford Beggs adott neki munkát. Később Beggsék támogatták 1958-ban benyújtott honosítási kérelmét. Polgár végül a jelenlegi külügyminiszter édesapja, Sir Alexander Downer akkori bevándorlásügyi miniszter jóváhagyásával kapta meg az ausztrál állampolgárságot. Fraser megdöbbenésének adott hangot. A volt miniszterelnök elmondta: nem tudott „barátja” nyilaskeresztes kapcsolatairól. (MTI)

Közös magyar-román kormányülés

Úgy tűnik, valóban az október 20. környéki időpont lesz a megfelelő az első közös magyar-román kormányülés megtartására Bukarestben – erősítette meg csütörtökön Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes. Markó hozzáfűzte: magyaroknak ez megfelel, és úgy tűnik, hogy a románoknak is rendben van. Bár Markó szerint Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel még nem véglegesítették a külügyminisztériumban az időpontot. (MTI)

Comments are closed.