Forrás: NOL

S. M., 2005. augusztus 27. 00:00

A Múlt és Jövő Kiadó hozza Magyarországra Abraham B. Yehoshuát, az izraeli kortárs irodalom egyik vezető alakját, akinek A személyzetis küldetése című regénye lát most napvilágot magyarul. A hatvannyolc éves író legújabb regénye személyes élmények alapján íródott, bár maga a történet képzeleti: merényletben meghal egy külföldi, iratok nélküli nő, és az őt rövid ideig foglalkoztató gyár személyzetise kapja a feladatot, hogy tudja meg, ki az áldozat, és kísérje haza a holttestet.

– A 2000-ben kezdődött intifáda teljesen új jelenség volt, az izraeli emberek nem tudtak mit kezdeni vele. Ahhoz hozzá voltunk szokva, hogy az értünk dolgozó katonák meghalnak, de hogy bármelyikünket ok nélkül megölhetik, miközben egy kávézóban ül, vásárol vagy utazik, ez teljesen érthetetlen volt – mondta el lapunknak adott telefoninterjújában a regény keletkezésének körülményeiről Yehoshua. – Bár mindenki idegeskedett, aggódott, mégis, a jelszó az volt: folytatnunk kell a szokott életünket. Vagyis el kellett rejtenünk az érzelmeinket. Ez ellen a tendencia ellen írtam meg ezt a regényt, hogy a hivatalnok történetét követve, furcsa, szorongással teli érzéseinket mély érzelmekké formálhassuk. Másrészt meg akartam mutatni, hogy szerintem Jeruzsálemet a három nagy vallásnak kell átadni, hiszen egy kereszténynek (mint az áldozat) is éppolyan jogai kell legyenek a városban, mint egy zsidónak vagy muzulmánnak.

Abraham Yehoshua már háromszor járt hazánkban, de még sohasem volt a Zsidó Fesztiválon. Mint mondja, a hetvenes években itt járt először kommunista országban, a rendszerváltás óta pedig kétszer látogatott vissza, vannak itt barátai, így ismeri a helyi viszonyokat. – Tudom, hogy önöknél gyakran beszélnek antiszemitizmusról, ezért kíváncsi vagyok, szeretném megtapasztalni a helyzetet, szeretnék emberekkel beszélgetni, hogy megtudjam, így van-e. Sok fesztivál vendége voltam már, de ez a budapesti két szempontból is fontos, hiszen nemcsak két ország, de két zsidó közösség között is feleleveníti a kapcsolatokat.

Abraham Yehoshuával ma délután öt órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében (Budapest V., Károlyi Mihály utca 16.) Heller Ágnes filozófus beszélget. A szerző holnap tizenegy órától dedikál az Erzsébet téri Gödör Klubban.

Comments are closed.