Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 26. 00:00

A Hamasz és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin fegyveres csoportok bosszút esküdtek a csütörtökön a ciszjordániai Tul-Karem menekülttábor ellen előző este végrehajtott izraeli támadásért, amelyben öt palesztin meghalt.

Az izraeli katonák benyomultak a táborba, hogy őrizetbe vegyenek több palesztin szélsőségest, ám a palesztinok tüzet nyitottak a behatolókra. Az izraeli hadsereg szerint az áldozatok szélsőséges fegyveresek. Tul-karemi lakosok szerint viszont ketten fegyvertelen tizenévesek voltak. Gázában ugyancsak bosszúval fenyegetőzött az Iszlám Dzsihád.

Röviddel az Iszlám Dzsihád bejelentése után a Gázai övezet északi csücskénél fekvő Szderót izraeli város közelében rakéta csapódott be. A támadásban nem sérült meg senki. Mahmud Abbasz elítélte a támadást. A palesztin elnök arra kérte honfitársait: „ne válaszoljatok az izraeli provokációnak”. A törékeny tűzszünetet máshol is megsértették egy nappal azután, hogy Izrael befejezte kivonulását a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy zsidó telepéről.

Nem sokkal a szerdai izraeli támadás előtt egy palesztin férfi megkéselt két ultraortodox zsidót Jeruzsálem óvárosában, egyikük – egy brit állampolgár – életét vesztette. A támadó elmenekült. Feltehetően tüzérségi lövedék csapódott be tegnap Libanon felől egy észak-izraeli város területére. Az MTI jelentése szerint senki sem sérült meg.

Comments are closed.