Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Megjelent Szita Szabolcs könyve Kasztner Rezső tevékenységéről

2005. augusztus 26.

Az 1941-42-ben alapított Budapesti Segély- és Mentőbizottság, és főként annak egyik vezetője, Kasztner Rezső tevékenységét követi nyomon Szita Szabolcs történész új könyve, amelynek magyar és angol nyelvű változatát egy időben mutatták be csütörtökön, Budapesten.

Az angol változatA szerző tizenötödik, mintegy hároméves előkészítés után megjelent kötetének címe a Talmud szavait idézi: „Aki egy embert megment – a világot menti meg”.

Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezető történésze az intézményben tartott bemutatón Kasztner Rezső tevékenységének ellentmondásosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy könyve szereplőinek voltak gyengeségeik, megingásaik, de végigharcolták, amit terveztek; Kasztner Rezső „képes volt az oroszlánnak fityiszt mutatni”.

Haraszti György történész a kötet érdemének nevezte, hogy tizenkét fejezetében egységbe foglalja mindazt, amit a magyarországi embermentésről tudni lehet. Méltatta azt is, hogy a sorokból kiderül: annak idején mindenki a németek „játékszere” volt. Ugyanakkor több szubjektivitást hiányolt és szerinte kicsit vázlatos egyes szereplők 1945 utáni sorsának bemutatása. Elmondta azt is, hogy a könyv angol nyelvű változata kicsit bővebb, mint a magyar, néhány magyar történeti alapfogalomról részletesebb leírást tartalmaz az olvasók számára.

Kasztner Rezső 1906-ben született, 1957-ben egy szélsőséges nacionalista zsidó golyója a háza előtt küldte halálba – ismerteti a kötet, amely magyarul a Corvina Kiadó, angolul a CEU PRESS gondozásában látott napvilágot. Mint a könyv hátoldalán olvasható, a mentőbizottság vezetői, különösen Kasztner Rezső annak idején tiltakoztak, külföldi követségekkel, személyiségekkel szövetkeztek és megvesztegettek, így próbáltak embereket megmenteni a biztos haláltól. Hatalmas ellenértékekért ennek révén menekült meg több száz gazdag magyar zsidó: iparmágnások, bankárok, kiváló tudósok, illetve legalább annyi „névtelen ember”.

Kasztner Rezső háború alatti tevékenységét máig viták övezik: többen a nácik odaadó kiszolgálójának, a zsidó népirtás egyik bűnbakjának tartják, míg mások ellenállóként, a zsidóság hős megmentőjeként tisztelik – áll a szövegben.

(Múlt-kor/MTI)

www.mult-kor.hu?article=10556

Minden jog fenntartva

Comments are closed.