Forrás: Index

Elsimult a Vatikán és Izrael diplomáciai vitája, miután az izraeli miniszterelnök és a vatikáni államtitkár (kormányfő) kölcsönösen bocsánatot kért, amiért kormányuk tagjai éles kifejezésekre ragadtatták magukat a vitában.

XVI. Benedek pápa július 24-i szentbeszéde nyomán keletkezett a vita. A londoni terrormerényletek hatása alatt mondott szentbeszédében a katolikus egyházfő elítélte a terrorizmust, és felsorolt néhány országot, amelyet többször sújtott az utóbbi időben a terrorizmus ostora. Izraelt nem említette.

Az izraeli külügyminisztérium azonnal berendelte a Szentszék nagykövetét, és tiltakozott a kihagyás ellen. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő válaszul kijelentette: a pápa nem hagyja, hogy más diktálja neki, mit mondjon szentbeszédeiben, valamint Izrael „nemzetközi jogilag megkérdőjelezhető eszközökkel torolta meg” a palesztin támadásokat.

Ariel Saron izraeli kormányfő levelet írt a hét elején a pápának, s ez fordulópontot hozott a vitában. Saron elismerte, hogy kormánya „túl agresszívan” reagált a pápai kihagyásra, s végül is „céljával ellentétes hatást váltott ki”. Válaszul Angelo Sodano vatikáni államtitkár elismerte, hogy a Vatikánnak „körültekintőbbnek kellett volna lennie”.

Comments are closed.