Forrás: Origo

Kölcsönösen bocsánatot kért egymástól a Vatikán és Izrael, miután heves vitát váltott ki közöttük XVI. Benedek pápa július 24-i szentbeszéde. A pápa akkor elítélte a terrorizmust, és felsorolt olyan országokat, amelyekben terrorcselekmények történnek, de Izraelt kihagyta a sorból. Az izraeli külügy ezt úgy értelmezte, hogy a Vatikán legitimálja a zsidók ellen elköövetett terrortámadásokat, mire a vatikáni szóvivő kijelentette: a pápa nem hagyja, hogy más diktálja neki, mit mondjon szentbeszédeiben.

Elsimult a Vatikán és Izrael diplomáciai vitája, miután az izraeli miniszterelnök és a vatikáni államtitkár (kormányfő) kölcsönösen bocsánatot kért, amiért kormányuk tagjai éles kifejezésekre ragadtatták magukat a vitában. Az olasz és a vatikáni média adott erről hírt pénteken, szentszéki és izraeli diplomáciai forrásokra hivatkozva.

XVI. Benedek pápa július 24-i szentbeszéde nyomán keletkezett a vita. A londoni terrormerényletek hatása alatt mondott szentbeszédében a katolikus egyházfő elítélte a terrorizmust, és felsorolt néhány országot, amelyet többször sújtott az utóbbi időben a terrorizmus ostora. Izraelt nem említette.

Az izraeli külügyminisztérium azonnal berendelte a Szentszék nagykövetét, és tiltakozott a kihagyás ellen. A külügyi állásfoglalás szerint ez a kihagyás „a zsidók ellen elkövetett terrortámadások legitimálásaként” értelmezhető. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő válaszul kijelentette: a pápa nem hagyja, hogy más diktálja neki, mit mondjon szentbeszédeiben. A vatikáni sajtóhivatal megtoldotta ezt nyilatkozatában, kijelentve, hogy az egyházi állam sokszor azért nem reagálhatott a múltban izraeliek ellen elkövetett terrormerényletekre, mert Izrael „nemzetközi jogilag megkérdőjelezhető eszközökkel torolta meg” a palesztin támadásokat.

Ariel Saron izraeli kormányfő levelet írt a hét elején a pápának, s ez fordulópontot hozott a vitában. Saron elismerte, hogy kormánya „túl agresszívan” reagált a pápai kihagyásra, s végül is „céljával ellentétes hatást váltott ki”. A békülékeny hangra válaszul Angelo Sodano vatikáni államtitkár biztosította Izrael szentszéki nagykövetét, hogy a szentatya nem szándékosan hagyta ki Izrael nevét, és elismerte, hogy a Vatikánnak „körültekintőbbnek kellett volna lennie”.

Két rangos izraeli rabbi vatikáni látogatása fogja megpecsételni a megbékélést szeptember 15-én – írta a Corriera della Sera olasz lap és a Kathpress katolikus hírügynökség.

XVI. Benedek a vallások közti párbeszédet tette pápaságának egyik legfontosabb törekvésévé. Ennek egyik jeleként a múlt héten, amikor a katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra Kölnbe utazott, látogatást tett a Rajna-parti város zsinagógájában.

(MTI)

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51