Évforduló

sofar, 2005. augusztus 26. 08:32  JNA24 médiafigyelő, Stop! Add comments

Forrás: Stop!

Évforduló Időpont: 2005-08-26 10:00:34

Pontosan 33 évvel ezelőtt, ezen a napon megkezdődött a huszadik újkori Nyári Olimpia Münchenben; a helyszínhez fűződik egy véres terrorcselekmény és a magyarok századik aranyérme.

Politikai szempontból meglehetősen tragikusan alakult a vidáman induló müncheni olimpia: szeptember 5-én palesztin terroristák 11 izraeli sportolót meggyilkoltak. A NOB elnöke azonban nem engedte, hogy a véres esemény hatással legyen az Olimpiára, így a játékokat az eredeti terveknek megfelelően végigjátszották.

121 ország versenyzői mérték össze erejüket, a magyarok rekordszámú résztvevőt, 232 sportolót delegáltak az eseményre. A huszadik olimpia hőse kétség kívül az amerikai úszó, Mark Spitz volt, aki hét versenyszámot is megnyert, és mindet világcsúccsal. A magyarok itt nyerték el századik olimpiai bajnoki címüket, dr. Hegedűs Csaba bírkózónak köszönhetően. Ezen kívül további öt aranyérmet, 13 ezüstérmet és 16 bronzérmet szereztek a magyarok; a dobogó tetejére Gedó György ökölvívó, két ezüstérem után Földi Imre súlyemelő, Balczó András öttusázó, valamint Fenyvesi Csaba párbajtőrőző és a férfi párbajtőrcsapat állhatott még.

Az nagy port felkavaró eseményről Steven Spielberg filmet forgat, méghozzá Budapesten.

Stop!

Comments are closed.