Élet-képek

sofar, 2005. augusztus 26. 23:32  Sófár tallózó, NOL Add comments

Forrás: NOL

Munkatársaink fotóesszéi a Gödör Klubban

T. Z., 2005. augusztus 27. 00:00

Domaniczky Tivadar fotói a zsidó közösségek életét mutatják be Élet-képek. A Zsidó Nyári Fesztivál egyik rendezvényeként ezzel a címmel nyílik meg vasárnap délben, az Erzsébet téri Gödör Klubban az a kiállítás, amelyet Domaniczky Tivadar és Kovalovszky Dániel fotóesszéiből rendeztek. Domaniczky Tivadar a budapesti zsidó közösségek életét, míg Kovalovszky Dániel az öregek otthonainak mindennapjait fényképezte.

Nem tudom, hogy a két fotográfus hány napot, ugyan már, napot… hetet, hónapot áldozott ezekre a képekre, de alighanem igen sok időt, e nélkül ugyanis csak felszínes, okoskodó felvételek születhetnek, márpedig ezek egyáltalán nem azok.

Kovalovszky Dániel az öregek otthonainak mindennapjait fényképezte

Domaniczky azt mondja, őt azok a közösségek érdeklik, amelyek ebben a „másodperc alapú” világban aktívan gyakorolják vallásukat, ápolják hagyományaikat, kulturális örökségüket. Szerencséje volt, hogy fotóriporteri munkája révén bekukkanthatott a pesti zsidó negyed életébe, ahol aztán egyre többször megfordult, mert egyre több fontos pillanatra lelt, egyre több a múltból előhívott, de máig érvényes mondanivalót talált. Mélytónusú képei a pesti zsidó negyed szertartásainak, ünnepeinek, bensőséges pillanatainak segítségével kalauzolnak egy olyan világba, amely vallási és kulturális reneszánszát éli.

Kovalovszky Dániel ugyancsak fotóriporterként látogatott először az öregek otthonaiba, a kórházi kancsók, kötött sapkák, kockás plédek, az éjjeliszekrényen álló, emlékcsipkék és napszítta fényképek világába, ahol utolsó éveiket terelgető nénik és bácsik morzsolják mindennapjaikat. Megérezte azonban, hogy ez a steril időtlenség nagyon is látszólagos, hiszen az öregek otthonaiban éppen az idő kezd kézzelfoghatóvá válni, melynek tünékeny darabkáit talán még lefülelheti. A képek láttán aztán elgondolkodhatunk azon: vajon mi is az idő, amit habzsolunk, kergetünk, siratunk, és amivel oly nagyvonalúan bánunk.

A Sajtófotó Alapítvány segítségével készült, és a Magyar Sajtófotó-pályázaton is díjazott fotóesszéket szeptember 8-ig lehet megnézni az Erzsébet téri Gödör Klub Galériában.

Comments are closed.