Forrás: HVG

Ariel Saron izraeli kormányfő tanácsadói közül egyre többen hajlanak arra a véleményre, hogy a miniszterelnöknek el kellene hagynia jelenlegi pártját, a Likudot, és a következő parlamenti választásokra új pártot kellene alapítania – írta a Háárec.

Az új párt alapítását tanácsolók úgy érvelnek, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint sokkal jobban áll Saron a választók összessége körében, mint a Likud-szavazók táborában. Míg általában népszerűnek mutatják a véleményszondázások, a Likud táborán belül elmarad két fő vetélytársa mögött. Pillanatnyilag csekélynek látszik az esélye arra, hogy miniszterelnök-jelölő előválasztásokon legyőzze Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnököt, párton belüli fő riválisát – értékel az izraeli Háárec napilap.

Még ha sikerülne is, meg lenne kötve a keze. A Likud képviselőjelöltjeinek listáját ugyanis a párt központi bizottsága állítja össze, márpedig az várhatólag annyira jobboldali listát készít, hogy a Likud belőlük kikerülő parlamenti frakciója nem sok teret hagyna Saronnak az önálló cselekvésre.

Azok a tanácsadók, akik a Likudban maradást ajánlják Saronnak (ők vannak kisebbségben), az izraeli politikának arra a „hagyományára” hivatkoznak, hogy a két nagy párt (a Likud és az Izraeli Munkapárt) mellett a többi párt mindig alárendelt szerepre volt kárhoztatva.

Saron egyelőre úgy érzi, inkább meg kell maradnia a Likud kebelében, pályáznia kell újra a pártvezetői posztra és a miniszterelnök-jelöltségre. „Én a Likud embere vagyok. Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kezdeményezhettem megalapítását, s nem látom okát annak, hogy elhagyjam” – mondta a múlt héten a Háárecnek adott nyilatkozatában.

Ennek ellenére megfigyelők úgy látják, hogy a kormányfő habozik, nem döntötte még el, mikor jár jobban. Akkor-e, ha jobbra fordul, és megnyeri a Likud-szavazókat, vagy ha mérsékelt álláspontot foglal el, amelyet általában véve jobban fogadna a széles közvélemény.

MTI

Comments are closed.