Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 25. 09:00

Malcolm Fraser volt ausztrál miniszterelnök családja segített egy magyar nyilas ausztráliai letelepedésében.

A 89 éves magyar emigráns Polgár Lajos a The Australian című lapnak elmondta, hogy amikor 1949-ben az országba érkezett, a nevét Jozef Kardosra változtatta. Hazudott igazi korát illetően, hogy ne hozhassák kapcsolatba a magyarországi nyilas rendszerrel, és azt állította, hogy a háború után a Németországot megszálló francia hadseregben szolgált.

Akkoriban ismerte meg a későbbi kormányfőt, Frasert, akinek apósa, Standford Beggs adott neki munkát. Később Beggs és felesége, Helen lettek Polgár „ausztráliai szülei”, és támogatták 1958-ban benyújtott honosítási kérelmét. Polgár, aki közben belépett az ausztrál Liberális Pártba, végül a jelenlegi külügyminiszter édesapja, Sir Alexander Downer akkori bevándorlásügyi miniszter jóváhagyásával kapta meg az ausztrál állampolgárságot.

A 89 éves Polgár ellen azután indult vizsgálat, hogy Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő felfedte: kapcsolatban állt a magyarországi nyilaskeresztes párttal. A férfi elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, Gera József titkáraként is dolgozott. Nyilaskeresztes múltjáról – saját állítása szerint – 1958-ban tájékoztatta Beggset.

A The Australianben megjelentek után Fraser megdöbbenésének adott hangot. A volt miniszterelnök a News.com.au ausztrál internetes újságnak elmondta, hogy nem tudott „barátja” nyilaskeresztes kapcsolatairól. „Úgy vélem, mindenki, aki ismerte őt, azt hitte, hogy százezrekkel együtt a magyarországi kommunista rendszer elől menekült.” Fraser emlékei szerint a magyar házaspár „rendes és dolgos volt, nem volt semmi szokatlan a viselkedésükben”. Malcolm Fraser 1977 és 1983 között volt Ausztrália konzervatív párti miniszterelnöke. (MTI)

Comments are closed.