Forrás: Népszava

Erős évad kezdődhet Jordán Tamás igazgató reményei szerint a Nemzeti Színházban, amennyiben a teátrumnak nem kell jelentős anyagi elvonással szembenéznie. „Ha az elvonás megakadályozza a normális működést, akkor lehet, hogy hozzá kell nyúlni, legnagyobb fájdalmunkra a tervezett bemutatókhoz is” – mondta a direktor csütörtökön, közvetlenül a zárt ajtók mögött tartott évadnyitó társulati ülést megelőzően. Hivatalosan három nagyszínházi és három kamaraszínházi bemutatót terveznek, de van további két, újonnan kialakult elképzelés, amit szeretnének megvalósítani. A nagyszínházban Valló Péter irányításával már megkezdődtek Don Pedro Calderon: Az élet álom című darabjának próbái; a bemutatót októberre tervezik. Szintén októberben lesz, de a kamaraszínházban Füst Milán Boldogtalanok című művének premierje Ács János rendezésében. A korábbi tervektől eltérően lesz egy novemberi kamaraszínházi bemutató is: Verebes István a Godot-ra várva című Beckett-darabból írt adaptációt. A nagyszínházban Nyikolaj Erdmann Az öngyilkos című darabját a tervek szerint jövő januárban mutatják be, az igazgató rendezésében. Ezzel párhuzamosan, szintén januárra tervezik Szophoklész: Oidipusz című művének premierjét a stúdiószínházban. Jövő tavasszal a nagyszínházban lesz Gerhart Hauptmann A bunda című darabjának bemutatója; az előadást Verebes István rendezi, a főbb szerepekben Törőcsik Marit, Bodrogi Gyulát, Benedek Miklóst, Hollósi Frigyest láthatja a közönség – sorolta az igazgató. Mint mondta, vélhetően közönségdarab lesz Reginald Rose Tizenkét dühös ember című műve, amelyet Balikó Tamás rendezésében jövő márciusban mutatnak be a stúdiószínpadon. (MTI)

Cure láz Szegeden

Rendkívüli érdeklődés előzi meg a Szegedi Ifjúsági Napok idei programját, különös tekintettel a 26-i Cure koncertre. A koncertre nemcsak a hazai fanok indulnak el az ország több pontjáról, de a nemzetközi rajongótábor is Szegedre készül, szerte Európából, sőt még Japánból is. A nagy érdeklődés miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy – a SZIN történetében először – elővételben is árulnak napijegyet. A pénteki Cure koncertre tehát már csütörtökön is lehet jegyet venni. A Cure rajongók részére a szervezők a rendezvény bejáratánál egy külön jegyárusító helyet állítanak be, ezzel megelőzendő a nagy sorok kialakulását, kényelmesebbé téve a bejutást a rendezvényre. (Népszava/ Fotó: Népszava archív)

Világhírű izraeli író Magyarországon

Augusztus 27-én, szombaton Budapestre érkezik Abraham B. Yehoshua világhírű izraeli író legújabb könyvének, „A személyzetis küldetésé”-nek bemutatójára. A regény, amely a Múlt és Jövő Kiadó gondozásában jelenik meg, a közelmúlt izraeli eseményeit dolgozza fel. Az elmúlt hét eseményeiről, és a regényről szombaton 17 órakor a Petőfi Irodalom Dísztermében (1056, Károlyi Mihály utca 16.) Heller Ágnes filozófus beszélget a szerzővel. Vasárnap, a Zsidó Nyári Fesztivál nyitónapján 11 órától dedikál az Erzsébet téri Gödör Klubban.

Szolidaritás Sonia-val

Alulírottak, a 6. ARC kiállítás „Haza. Szereted?” című koncertjének alábbi fellépői és szervezői szolidaritásunkat fejezzük ki Sonia-val, aki az R-Go zenekar kongói-magyar vokálénekesnője volt. Sonia augusztus 7-én nem léphetett fel a Magyar Sziget színpadán, és augusztus 18-án már nem volt az R-Go tagja, ezért a kiállítás koncertjén nem tudtunk nyilvánosan közösséget vállalni vele. E rendezvénynek a hazaszeretet különböző felfogásai közötti megbékélést kifejező üzenete miatt is elengedhetetlennek tartjuk megfogalmazni: Számunkra elfogadhatatlan, hogy bárki – akár a hazaszeretet nevében – mást a bőrszíne, a származása alapján kirekesszen az egyenlő méltóságú emberek közösségéből. Meggyőződésünk, hogy a Magyar Köztársaság polgárainak túlnyomó többsége a leghatározottabban elutasítja a rasszista kirekesztést, és a kirekesztők magukat bélyegzik meg az ország sokféleképpen gondolkodó, reményünk szerint együttműködésre törekvő közösségei szemében. Aláírók: ARC, Back II Black Stage System, Balkan Fanatik, Beatrice, Bëlga, Budapesti Ifjúsági Kórus, Galamb, Oláh Ibolya menedzsmentje, R-Go, TÁP Színház, USE, divattervező trió, Visual Power, Volt Produkció. (Népszava)

Swingfesztivál a Művészetek Palotájában

Mától három napon át rendezik meg a Művészetek Palotájában az I. Közép-Európai Swingfesztivált. Az eseménysorozaton hazai és külföldi formációk lépnek fel. Ma este nyolctól a Gyárfás Trió koncertezik, vendégük: Petra Ernyei énekesnő és Jakub Safr Quatet. Szombaton a fiatal zenészekből álló Jazz Steps és a lengyel Prowizorka Jazz Band játszik. A zárónapon, vasárnap a Szalóky Classic Jazz Band és a főként a húszas-harmincas évek európai orfeum zenéjét felidéző pozsonyi huszonhárom tagú Bratislava Hot Serenaders mutatkozik be. (Népszava)

Comments are closed.