Forrás: NOL

Munkatársainktól, 2005. augusztus 25. 00:00

Egy ausztrál parlamenti képviselő kezdeményezésére indulhat vizsgálat egy magyar származású férfi ellen. Michael Danby akarja kideríteni, hogy 1949-ben hogyan engedhették be az országba a Kardos Lajos néven érkezett férfit.

Az illető Polgár Lajosként, több mint ötven éve él Melbourne-ben. Danby arra hivatkozik, hogy „Polgár magas tisztséget töltött be a náci rezsim egyik legvéresebb csatlósrendszerében.”

A Melbourne elővárosában élő idős emigráns hétfőn beismerte, ifjúsági vezetőként ténykedett a Nyilaskeresztes Pártban, később pedig a nyilas rezsim egyik vezető tagjának, Gera Józsefnek a titkára volt. A 89 éves férfi a The Australian című újságnak adott interjújában azt állította, hogy a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, „mert Magyarországon a háború idején mindenki zsidóellenes volt”. „Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci” – jelentette ki szerdán egy másik ausztráliai újságnak, a HeraldSunnak Polgár, akinek dolgozószobájában – írta a lap tudósítója – ott lóg Szálasi Ferenc arcképe. Kifejtette, hogy a magyar zsidók deportálásért a hungaristák nem felelősek, mert, amikor ez történt nem voltak hatalmon. Polgár előadást tartott az újságírónak a nyilas és a náci és fasiszta eszmerendszer különbségéről. Szövegét zsidógyűlölő rágalmakkal tarkította.

Családja mindezek után felháborodva fogadta, hogy vizsgálatot követelnek a férfi ellen. Fia a Herald Sunnak kijelentette: apja 1957-ben átesett az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) és más szervek vizsgálatán, és megállapították, nem felelős háborús bűn elkövetéséért. Az ügy folytatásaként most a The Australian cikkében több Ausztráliában élő magyar zsidó túlélőt idéz, akik felháborodottan utasították vissza Polgár szavait. Leírták az általuk 1944-ben átélteket, a nyilasok rémtetteit.

Polgár Lajos egyébként jól ismert alakja az ausztráliai magyar szélsőjobboldali emigrációnak. Költőként is működik, az ő szerzeménye – egy internetes forrás szerint – az Ausztráliai magyarok himnusza című hazafias csasztuska.

A Simon Wiesenthal központ kedden felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki az Ausztráliában élő Polgár Lajos második világháború alatti tevékenységét. Az egyik ausztrál lap idézi a canberrai magyar nagykövetség illetékesét, aki szerint amennyiben Polgár háborús bűnt követett el, a magyar hatóságok megteszik a szükséges lépéseket.

Karsai László egyetemi tanár, a kor kutatója a Népszabadságnak azt mondta, hogy több ezer népbírósági per iratait kutatva sem találkozott Polgár Lajos nevével. Hozzátette, hogy szerinte az ausztráliai, kanadai, argentínai utcákon több tucat olyan egykori nyilas flangált az elmúlt évtizedekben, akiket súlyosabb háborús bűnök terheltek. Polgárt feltehetően nem ítélték el távollétében és nem is körözték – mondta a történész. Karsai ehhez hozzátette, hogy a Szálasi perben halálra ítélt Gera József a hungarista mozgalomban a pártépítés felelőse, és mint ilyen a fegyveres pártszolgálat főnöke volt.

Comments are closed.