Forrás: Magyar Hírlap

Polgár Lajos a mai napig tagadja, hogy pártja felelős volt a magyarországi zsidók deportálásáért

Újabb nyilas párttag bukkant fel Ausztráliában. A nyolcvankilenc éves Polgár Lajos a melbourne-i The Australian című lapnak adott interjújával a nyilvánosság elé állt, és elmondta: a nyilasvezérek nem vettek részt a magyarországi zsidóság deportálásában. A Simon Wiesenthal Központ nyomozást sürget a volt nyilaskeresztes háborús szerepvállalásának ügyében.

Polgár Lajos a mai napig tagadja, hogy pártja felelős volt a magyarországi zsidók deportálásáért és meggyilkolásáért, mivel szerinte a nyilaskeresztesek nem voltak hatalmon, a háború utáni megtorlásokat azonban a zsidóság számlájára írja. A Nyilaskeresztes Párt egyik egykori vezetőjének, Gera Lászlónak a munkatársa szerint a háború alatt Magyarországon „mindenki zsidóellenes volt”, a Nyilaskeresztes Pártról azonban azt állítja, hogy nem volt antiszemita, és hogy a párt vezetőit – közöttük Gerát is – ártatlanul végezték ki.

Polgár mindenesetre 1944-ben, a nyilashatalom közelgő bukását látva, Kardos Lajosra változtatta a nevét, elmenekült a háborús bűnösök után indított hajsza elől, és meg sem állt Ausztráliáig. Ügyét a Simon Wiesenthal Központ is vizsgálja, noha egyértelmű jelét még nem találták, hogy a volt párttag a zsidók ellen irányuló háborús bűnökkel lenne vádolható. „A történelmi bizonyítékok világosan azt mutatják, hogy Polgár Lajos vezető tisztséget töltött be a fasiszta mozgalomban” – mondta Efraim Zuroff, a nácivadászközpont vezetője, felszólítva a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy indítsanak nyomozást a férfi világháborús tevékenységének ügyében.

A zsidók elleni háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai kiadatási pere jelenleg is zajlik. Az újabb fasiszta párttag felbukkanásával a Polgár múltját felfedő Michael Danby munkáspárti képviselő most felszólította az ausztrál kormányt, hogy vizsgálja ki: hogyan juthatott be az országba a második világháború után több náci. „Ki akarom deríteni, hazudott-e, hogy bejusson Ausztráliába, és nem érdekel, hogy ez ötven éve történt” – mondta az ausztrál képviselő.

mh-összeállítás

Comments are closed.