Forrás: HVG

Két ciszjordániai telep lakosainak kényszerkitelepítésével Izrael befejezte kedden az Ariel Saron kormányfő szétválasztási tervében kijelölt 25 zsidó telep kiürítését a megszállt palesztin területeken.

A biztonsági erők összesen 15 ezer személyt távolítottak el a Gázai övezeti és ciszjordániai telepekről. Ezzel a Saron-terv végrehajtásának első része egy hétnél is kevesebb idő alatt befejeződött – jelentette be kedden az izrael i hadsereg főparancsnoksága.

A huszonegy gázai és a négy ciszjordániai zsidó telep kiürítése után Izrael még kedd este hozzálátott a kivonulási terv második szakaszához, azaz az elhagyott házak, vallási és egyéb épületek teljes lerombolásához.

A lerombolt házak törmelékének eltakarítása, a katonai létesítmények felszámolása és végül az izraeli katonai egységek kivonása Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter szerint a teljes evakuálás szeptember közepéig eltart.

Mofaz egyúttal megerősítette, hogy Izrael és Egyiptom megállapodott arról, hogy egy 750 fős egyiptomi katonai egység átveszi az izraeli erőktől a határőri feladatokat Egyiptom és a Gázai övezet között. A megállapodást Izrael azért szorgalmazta, mert attól tart, hogy ezen a határszakaszon megerősödne az izraeli csapatok távozása után a fegyver- és robbanóanyag-csempészet a Gázai övezetbe. Ugyanígy nyilatkozott Dan Haluc, az izraeli hadsereg főparancsnoka is még kedden a ciszjordániai Homesben. Az ultranacionalista tüntetők által megszállt kolóniát kedden sikerült kiürítenie az izraeli fegyveres erőknek.

A Háárec című tekintélyes izraeli lapban szerdán közzétett közvélemény-kutatás ugyanakkor azt mutatta, hogy a Gázai övezetből való kivonulást ellenző és ezért a kormányból kilépett Benjámin Netanjahu volt pénzügyminiszter 47 százalékot kapna Ariel Saron miniszterelnök 30 százalékával szemben, ha most tartanák a kormányzó Likud pártban a kormányfő-jelölt választását.

MTI/hvg.hu

Comments are closed.