Forrás: Népszava

Megkezdődött az osztatlan közös földtulajdon nevesítése: a folyamatra a kormány az idén 1,2 milliárd forintot biztosít. Magda Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: sorsolással – véletlenszerűen – döntik el, hogy a gazdák milyen sorrendben, s egy-egy táblán belül hol kapják meg földjüket. Elsőbbséget élveznek azok a tulajdonosok, akik ténylegesen művelik földjüket, regisztrált gazdálkodók. A mintegy 1,2 millió hektár érintett föld tulajdonának meghatározása éveket vesz igénybe: e célra hatmilliárd forintot biztosítanak öt évre elosztva. A Fidesz szerint kétséges, rendelkezésre áll-e az agrártárca költségvetésében az idei 1,2 milliárdos összeg. (MTI)

Kétmilliárd panellakásokra Szegeden

Szegeden 2,1 milliárd forinból 74 társasházban 2822 panellakást újítanak fel, ez a szám azonban tovább növekedhet, mivel az önkormányzat október 30-áig meghosszabbította a panelfelújításra kiírt pályázatok határidejét – jelentette be Botka László, a csongrádi megyeszékhely polgármestere. A rekonstrukció költségeit a kormány, az önkormányzat, és a lakók fedezik egyharmad-egyharmad arányban – tudatta a politikus. Az előző önkormányzati ciklushoz képest, amikor 3 ház 100 lakását újították fel, az elmúlt három esztendőben 100 épület, összesen 3769 lakása kapcsolódott be a panelprogramba. Most szinte minden háznál kicserélik a nyílászárókat és leszigetelik a homlokzatot. (MTI)

Új kötelező védőoltások jövőre

Új kötelelező védőoltásokat vezetnek be a jövő év januárjától, aminek köszönhetően lényegesen csökken az oltási szövődmények gyakorisága – közölte a szaktárca. Az új oltási rend az állam számára több milliárdos költséget jelent – tudatta az Egészségügyi Minisztérium. Az új oltás gyermekbarát, mivel a többkomponensű oltóanyagok egyszerre több, még ma is súlyos következményekkel járó, esetenként halálos betegség ellen nyújt védelmet. A vakcina hatékony torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás és az agyhártyagyulladás egy fajtája ellen. Hazánkban a lakosság 98 százaléka védett ezekkel a betegségekkel szemben, mivel kis korukban megkapták a védőoltásokat. (MTI)

Vezetőjét keresi a közterület-felügyelet

Pályázatot írt ki a fővárosi közgyűlés városrendészeti bizottsága a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatói posztjára. A testület, a főpolgármester kezdeményezésére, nyáron mentette fel a szolgálat eddigi vezetőjét Varsányi Pétert, aki öt évig állt a szervezet élén. A felügyeletet jelenleg Barna Sándor irányítja, aki korábban Budapest rendőrfőkapitánya volt. A megbízott vezető korábban jelezte, hogy indulni kíván a pályázaton, illetve, hogy új szemléletre törekszik a szervezetnél. Ennek részeként a megelőzést és nem a büntetést tekintenék elsődlegesnek a jövőben. A pályázatot szeptember 29-ig lehet benyújtani, s az új vezető november 15-től foglalhatja el posztját. (MTI)

Szűrőközpont állami támogatással

Térségi diagnosztikai és szűrőközpontot alakítanak ki a szolnoki Hetényi Géza kórház és rendelőintézetben a munkaügyi tárca pályázatán nyert 1,1 milliárd forintból – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnöke. Az elmaradott régiók egészségügyi infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton való sikeres részvételhez a megye 78 millió forintot biztosított ingatlanértékesítésből – tette hozzá Tokár István. Baksai István, a kórház főigazgató főorvosa közölte: a pénz egy részéből, 471 millió forintból az 1955-ben épült rendelőintézetet felújítják. További 577 millió forintból orvostechnikai eszközöket szereznek be, amelyek a tüdőszűréshez és a különböző szakrendelésekhez kellenek. (MTI)

Zsidó-cigány fesztivál Budapesten

Jud-Rome Fesztivál címmel a zsidó és a roma művészetet bemutató rendezvénysorozat kezdődik a jövő héten Budapesten. Az öt napban képzőművészeti kiállítással és koncertekkel is várják az érdeklődőket – közölték a szervezők. Az „Együtt… Közös múlt, közös jövő…” jelmondatú programsorozatot először rendezik meg, az szervesen kapcsolódik a Zsidó Nyári Fesztiválhoz – mondta Boros Mátyás, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium szakértője. Teleki László, a tárca roma ügyekért felelős politikai államtitkára, a fesztivál védnöke azt mondta: a rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a két kisebbség nyisson a többségi társadalom felé. (MTI)

Comments are closed.