Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 24. 12:03

Felháborodással fogadták Ausztráliában élő magyar zsidók egy volt nyilas kijelentéseit, miszerint a nyilasok alatt nem deportáltak zsidókat Magyarországról – írta szerdán az ausztrál The Australian.

Az újság egykori deportáltakat szólaltat meg. „Több mint hazugság” – mondta Nick Gardos holokauszt-túlélő Polgár Lajos kijelentéséről, hogy a nyilasok nem voltak felelősek zsidók kitelepítéséért. Mint mondta, őt magát is egy nyilas parancsnok, Endre László parancsára deportálták Budapestről, és vitték kényszermunkára, majd 1944. július 3-án Auschwitzba.

Egy másik auschwitzi túlélő, a Sydneyben élő John Weiner arról számolt be a lapnak, hogy mielőtt elhurcolták a haláltáborba, szemtanúja volt annak, hogy a nyilas párt tagjai zsidókat kínoztak meg, többek között bikacsökkel és bokszerrel verték őket. A nyilasok „rosszabbak voltak a náciknál” – mondta George Freuden, aki menekültként érkezett az országba.

A 89 éves Polgár előző nap az újságnak Ferntree Gully melbourne-i elővárosban lévő otthonában adott interjújában tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt. „Magyar nemzetiszocialista vagyok, nem pedig náci”- jelentette ki szerdán egy másik újságnak, a Herald Sunnak Polgár, akinek dolgozószobájában ott lóg Szálasi Ferenc egykori hungarista vezető képe. „Hungarizmus, nem fasizmus, nem hitlerizmus és nem antiszemitizmus” – mondta a párt nézeteiről a lap újságírójának. Családja felháborodva fogadta, hogy vizsgálatot követelnek a férfi ellen. Fia a Herald Sunnak kijelentette: apja 1957-ben átesett az Ausztrál Biztonsági és Hírszerzési Szervezet (ASIO) és más szervek vizsgálatán, és ezek a vizsgálatok tisztázták mindenféle háborús bűn elkövetése alól.

A lap emlékeztet: Michael Danby ausztrál munkáspárti képviselő arra sürgeti az ausztrál hatóságokat, hogy tárják fel Polgár múltját és a bevándorlásával kapcsolatos tényeket. Kedden a náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó, Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ is vizsgálódásra hívta fel a magyar és az ausztrál hatóságokat.

Az ausztráliai magyar nagykövetség szóvivője a lapnak kijelentette: tudomása szerint Magyarországon nem indult vizsgálat Polgár ellen, de „ha háborús bűnt követett el, bizonyos vagyok benne, hogy megtesszük a szükséges lépéseket”.

(MTI)

Comments are closed.