Forrás: Stop!

Az MDF a haláladó ellen Időpont: 2005-08-24 17:27:16

A Magyar Demokrata Fórum szeptember elsejére meghirdeti az „Összefogás a haláladó ellen” napot. Ezen a napon a párt aktivistái minden megyeszékhelyen várják az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést, mellyel az MDF bizonyíthatja az országgyűlés előtt törvénymódosító javaslatának társadalmi támogatottságát – jelentette ki Katona Kálmán, az MDF Országos Választmányának elnöke a Pénzügyminisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Mióta az MDF meghirdette az aláírásgyűjtést az örökösödéi illeték ellen, azóta számtalan támogatói e-mail, sms érkezett a párthoz – közölte a választmányi elnök. Ma minden megyeszékhelyen a városháza vagy az adóhivatal előtt gyertyát gyújtanak az MDF szervezésében azok, akik támogatják ennek az illetéknek az eltörlését. „A gyertyák jelképesen azért égnek, amiért a gyerekek fizettek szüleik munkájából szerzett, egyszer már adózott és átírási illetéket lerótt ingatlanok után”, fogalmazott Katona Kálmán.

A képviselő elmondta, hogy az MDF a múlt héten levélben fordult a volt pénzügyminiszterekhez és a jelenlegi tárcavezetőhöz, hogy támogassa az örökösödési illeték eltörlését. Katona szerint nem igaz az az állítás, hogy az örökösödési illeték növeli a költségvetési bevételeket. „Ha a kiadási oldalon figyelembe vesszük az adónem adminisztratív költségeit és különösen a gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatását, akkor bebizonyosodik, hogy ez az adófajta rontja a költségvetési mérleget”, tette hozzá a képviselő.

Katona rámutatott: a magas behajtási költségek mellett ez az adófajta különösen rossz hatással van a gazdasági növekedésre, csökkenti a tőkefelhalmozást, és káros irányba mozdítja el a gazdálkodók hosszú távú döntéseit. Mint mondta, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Svédországban és Izraelben már eltörölték az örökösödési illetéket.

Epress József

Comments are closed.