Forrás: RTL Klub

A Nyilaskeresztes Párt egykori magas rangú tisztségviselőjére bukkant a „nácivadász” Simon Wiesenthal Központ Ausztráliában – írja keddi számában a The Australian című napilap.

A Melbourne-ben élő, 89 éves Polgár Lajos a lapnak adott interjújában tagadta, hogy a Nyilaskeresztes Párt felelős lett volna zsidók meggyilkolásában, illetve deportálásában. A Wiesenthal-központ arra kérte az ausztrál kormányt vizsgálja ki, hogy követette-e el háborús bűnöket az 1949-ben Ausztráliába menekült férfit.

Polgár azt elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban. A férfi nyilas múltját az egyik ausztrál parlamenti képviselő, a munkáspárti Michael Danby hozta nyilvánosságra a hétvégén. A képviselő azt vizsgáltatná ki, hogyan engedhettek be az országba egy ilyen magas rangú nyilas tisztségviselőt.

Polgár szerint a háború alatt „Magyarországon mindenki zsidóellenes volt”, ezért nem igaz, hogy a párt antiszemita lett volna. Hozzátette: „a háború után minden nyilas vezetőt felakasztottak, de közülük igazából egyetlenegy sem volt bűnös. Abban az időben mindent meg lehetett tenni, mivel az egész ország a zsidók kezén volt.” Polgár azt is tagadta, hogy haláltáborokba deportáltak volna zsidókat a Nyilaskeresztes Párt uralma alatt, mivel „akkor már nem a nyilasok vezették az országot.”

A lap szerint a 89 éves férfi kijelentései ellentmondanak a történészek bizonyítékainak, amelyek szerint többszázezer zsidót küldtek a náci haláltáborokba 1944. májusa és júliusa között. Ugyanebben az évben még harmincötezer zsidó deportáltak ausztriai munkatáborokba. 1944. novemberében a nyilasok több ezer zsidót öltek a Dunába Budapestnél.

A Wiesenthal-Központ bukkant rá nemrég a Perthben élő Charles Zentaira is. A központ munkatársai szerint Zentai 1944. novemberében halálra vert egy fiatalembert Budapesten.

Comments are closed.