Forrás: Magyar Rádió

A Gázai-övezet után Észak-Ciszjordániában folytatódott az elszakadási terv végrehajtása. A karhatalmi erők a Homes és Szanur nevű telepes falvakat ürítették ki.

Gyakorlatilag véget ért az elszakadási terv végrehajtása. Izrael Gáza után kedd délutánra kiürítette az észak-ciszjordániai telepes falvakat is. Szanurban a tüntetők hatalmas feliratot tettek egy régi rendőrségi épületre, miszerint átkozott legyen, aki elűzi testvérét az otthonából. A tetőn elbarikádozták magukat.

A végsőkig kitartó, körülbelül 20-30 tüntetőt, darukkal, hatalmas vasketrecekben hozták le a tetőről a rendőrök. Buszokba erőltették, a főleg tizenéveseket. Onnan kihallatszott kiabálásuk: nem felejtjük el és nem bocsátjuk meg.

A vezérkari főnök és a rendőrség főparancsnoka estére sajtótájékoztatót hirdetett, ahol várhatóan összegzik a váratlanul gyorsan és simán lezajlott kitelepítés tanulságait. Izrael ugyanis az utóbbi néhány történelmi napban bebizonyította, hogy kész áldozatokat hozni a békéért és hogy polgárháborús veszélyek nélkül lehetséges a zsidó települések felszámolása a „67-ben elfoglalt területeken.

Közben a váratlanul gyors és zökkenőmentes kitelepítés már a közvélemény-kutatásokban is megjelenik. Ariel Saron miniszterelnök a legfrissebb adatok szerint átvette a vezetést Benjamin Netanjahuval szemben. A telepesek szélsőséges politikai vezetői azonban egyelőre nem vesznek tudomást a közhangulat változásáról. Egyik képviselőjük azt nyilatkozta, hogy Saron a kiürítések után politikai zsákutcába kerül, vagyis éppen olyan elszigetelt lesz a helyzete, mint alig egy évvel ezelőtt még Jasszer Arafaté volt.

A palesztin elnök közben telefonon fejezte ki reményét az izraeli miniszterelnöknek, hogy a gázai kivonulás új lapot nyit a két nép kapcsolatában. Mahmud Abbász és Ariel Saron megállapodott abban, hogy hamarosan találkoznak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.