Forrás: Népszava

Ukrajna legfőbb külpolitikai törekvése az, hogy minél hamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon. Egyebek között ezért is tekinti stratégiai jellegűnek azt a kapcsolatot, amely Magyarországhoz fűzi – szögezi le az a közlemény, amelyet a budapesti ukrán nagykövetség a kelet-európai állam függetlenné válásának mai, 14. évfordulója alkalmából kiadott. A közlemény szerint Kijevet nem nyugtalanítja az uniós alkotmány körüli bizonytalanság. A szöveg méltatja a Viktor Juscsenko elnökké választása óta elért ukrán gazdasági sikereket, az állami bevételek növekedését és a lakosság életszínvonalának növekedését. (Népszava)

Elégedettek a pápai látogatással

Az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) sajtónyilatkozatban üdvözölte kedden a katolikus egyházfő múlt heti látogatását egy kölni zsinagógában, „jelentős gesztusnak” minősítve XVI. Benedek pápa lépését. A római katolikus egyház feje ezzel bebizonyította, hogy folytatni kívánja elődje erőteljes fáradozását a zsidó-katolikus kapcsolatok ápolásáért – olvasható a nyilatkozatban. A szervezet egyúttal emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek leállíttatta egy francia pap szentté avatási eljárását, akit azzal gyanúsítanak, hogy a XIX. században antiszemita írásokat tett közzé. (MTI)

Nobel-békedíjra jelölték Schrödert

Hírügynökségi értesülések szerint Nobel-békedíjra jelölték Gerhard Schröder német kancellárt. Persze nem egyedül: állítólag több mint 160 más személy és 33 szervezet is a várományosok között van. Jelöltként tartják számon például Colin Powell korábbi amerikai külügyminisztert is, holott az Irak elleni amerikai invázió éppen az ő hivatali idejére esik. (Igaz ugyan, hogy nem tartozott a háború kezdeményezői közé.) Günter Grass neves német író szerint Schröder viszont megérdemelné a díjat, mivel – az amerikai szövetségessel való politikai konfrontációt is vállalva – elutasította Németország részvételét az iraki háborúban. (Népszava)

Bizakodik az ifjabb Kadhafi

Az amerikai zászlót a következő napokban újra felhúzzák Tripoliban, a líbiai lobogót pedig Washingtonban – jelentette ki Szaif al-Iszlám Kadhafi, a líbiai elnök legidősebb fia kedden egy interjúban, a két ország diplomáciai közeledésére utalva. Azt is kijelentette, hogy hamarosan az Egyesült Államokba utazik, ottani első festménykiállítása megnyitójára. A két ország csak összekötő irodával, és nem nagyköveti szinten képviselteti magát a másikban. Egy magas rangú amerikai illetékes, aki neve elhallgatását kérte, úgy nyilatkozott: nem értesült arról, hogy amerikai nagykövetség nyílna Tripoliban. (MTI)

Képzési központ Kovásznában

Hárommillió forinttal támogatja egy EU képzési központ kialakítását a kovászna megyei Árkoson a Heves Megyei Önkormányzat; az adományt kedden Árkoson adta át Demeter Jánosnak, a romániai megye tanácselnökének Sós Tamás, a hevesi megyegyűlés elnöke. A 60 millió forintos beruházást 15 millió forinttal támogatja a Szülőföld Program keretében a magyar kormány. A központnak helyet adó épületet a román állam bocsátotta a Kovászna Megyei Tanács rendelkezésére. (MTI)

Román részről cáfolnak

A Gandul című román lap megkérdezte a külföldi ügyekben illetékes román hírszerző szervezetet, mi az igazság azzal az állítólagos magyarországi kémbotránnyal kapcsolatban, melynek egy romániai magyar házaspár lett volna a főszereplője. A szervezet egyik, önmagát megnevezni nem kívánó illetékese a lap tegnapi számában képzelgésnek nevezte mindazt, ami ennek kapcsán a Magyar Nemzet című budapesti lapban megjelent. Az illetékes cáfolta azokat a híreket is, melyek szerint a román titkosszolgálat intenzív tevékenységet folytatna Magyarországon. (Népszava)

Szlovák miniszteri botrány

Lemondásra szólította fel Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő kedden kormánya gazdasági miniszterét, Pavol Ruskót, a négypárti kormánykoalícióhoz tartozó Új Polgári Szövetség (ANO) elnökét. A koalíciós pártok késő délután még tartó tanácskozásáról kiszivárgott értesülés szerint Dzurinda ma délelőttig adott gondolkodási időt Ruskónak, aki a partnerei előtt nem, pártja vezetésének többsége előtt viszont magyarázattal szolgált azzal kapcsolatban, hogy miből fizetett ki egy korábban aláírt százmillió koronás magánváltót. Dzurindát a múlt héten kereszténydemokrata koalíciós partnere szólította fel, hogy szabaduljon meg a zavaros pénzügyekbe keveredett Ruskótól, mert ha nem, a kereszténydemokraták kilépnek az egyébként is kisebbségi pozícióban kormányzó kabinetből. (MTI)

Vehemens keresztény prédikátor

Hugo Chávez venezuelai elnök likvidálását szorgalmazta Pat Robertson őskonzervatív televíziós prédikátor vallási műsorában, amelyet helyi idő szerint hétfő este sugárzott a Christian Broadcasting Network (CBN). Robertson „szörnyű veszélynek” minősítette az Egyesült Államokra nézve a kőolajban gazdag dél-amerikai ország baloldali populista elnökét, akit az Egyesült Államoknak meg kell állítania, még mielőtt Venezuelát „a kommunista beszivárgás és a muzulmán szélsőségesek ugródeszkájává változtatja”. Venezuela a világ ötödik legnagyobb kőolajexportőre, s a kivitel fele az Egyesült Államokba irányul. (MTI)

Comments are closed.