Forrás: Népszava

A Simon Wiesenthal központ kedden felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki Polgár Lajos második világháború alatti tevékenységét, miután fény derült rá, hogy az illető Gera József egykori nyilas vezető titkára volt. A jelenleg Ausztráliában élő férfi tagadja, hogy a Nyilaskeresztes Párt antiszemita lett volna, és hogy felelősség terhelte a magyar zsidók deportálása miatt.

Újabb Ausztráliában élő magyar férfi után kezd nyomozást a náci bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ. A 89 éves Polgár Lajos tagja volt a Nyilaskeresztes Pártnak, ugyanakkor tagadja, hogy a szervezet antiszemita lett volna, és hogy szerepe lett volna a magyar zsidók deportálásában – számolt be róla a The Australian című ausztrál napilap.

A cikk szerint a Magyarországon még Kardos Lajosként élő férfi nevet változtatva 1949-ben jutott be az országba, ahol Melbourne-ben élt, és a lapnak adott nyilatkozatába beismerte, hogy a Nyilaskeresztes Párt egyik ifjú vezetője és a nyilas kormány egyik vezéralakjának, Gera Józsefnek a titkára volt.

Az interjúban a férfi azt állította, hogy a Nyilaskeresztes Párt nem volt antiszemita, Magyarországon a háború idején mindenki zsidóellenes volt. A háború után az összes vezetőt felakasztották, de valójában közülük egyik sem volt bűnös – fejtette ki véleményét Polgár. Hozzátette, hogy azokban az időkben semmit sem lehetett tenni, mert minden a zsidók kezére került. A férfi tagadta azt is, hogy a magyar zsidókat a Nyilaskeresztes Párt deportálta a náci haláltáborokba. A lap ugyanakkor megjegyezte, hogy Polgár állítása ellentmond a történészek által összegyűjtött tényeknek, amelyek szerint az Auschwitzba irányuló deportálást 1944 májusa és júliusa között hajtották végre, Baky László és Endre László fanatikus nyilas párttagok irányításával. Három nappal, hogy a nyilasok átvették a hatalmat 1944 októberében, parancsot adtak arra, hogy 35 ezer zsidót vasúton vagy gyalog Ausztriába hurcoljanak kényszermunkára. A nyilasok Budapesten októberben és novemberben zsidók ezreit lőttek agyon, a holttesteket pedig a Dunába vetették.

A Simon Wiesenthal Központ zsidó emberjogi szervezet felszólította a magyar és az ausztrál hatóságokat, hogy vizsgálják ki Polgár második világháború alatti tevékenységét. A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó szervezet jeruzsálemi központjának vezetője szerint a történelmi bizonyítékok világosan megmutatják, hogy Polgár Lajos vezető tagja volt egy fasiszta mozgalomnak, amely a magyarországi zsidóság megsemmisítésére tört. Efraim Zuroff szerint Gera segédeként tevékeny szerepet játszott a nyilas párt céljainak megvalósításában, és az a legkevesebb, hogy tevékenységét kivizsgálják, és szükség esetén vádat emeljenek ellene. Vizsgálatot indított az ausztrál kormány is, annak kiderítésére, hogyan tudott egy náci szimpatizáns 1949-ben bejutni Ausztráliába.

Korábban a szintén Ausztráliában élő Zentai Károly ellen indult eljárás, mert a gyanú szerint a második világháború idején 1944 novemberében szerepe volt egy zsidó fiú meggyilkolásában. Jelenleg a budapesti kiadatási kérelem elbírálása folyamatban van.

MTI-Népszava-információ

Comments are closed.