Forrás: NOL

Serfőző Melinda, 2005. augusztus 24. 00:00

Egy korábban harminc kiadó által elutasított regény nyerte az idei Narancs-díjat, amelyet angol nyelven író női szerzők legjobbjának most tizedik alkalommal ítéltek oda.

Lionel Shriver hosszú ideig házalt We Need to Talk About Kevin (Beszélnünk kell Kevinről) című regényével, de mindenhol elutasították. Végül egy kicsi, független londoni cég, a Serpent”s Tail vállalta a gondozását, amely egyébként honlapján is azt hirdeti: a Serpen”s Tail azért van, hogy megjelenési lehetőséget adjon extravagáns, törvényen kívüli, a mainstream által is mellőzött törekvéseknek.

Ilyen Shriveré is. Műve tulajdonképpen levélregény: hőse, Eva Khatchadourian leveleket ír férjének, Franklinnek két évvel azután, hogy akkor tizenöt éves fiuk, Kevin megölt kilenc embert egy iskolai mészárlásban. A levelekből lassan alakot ölt a gyötrelmes kérdés, vajon milyen szerepet játszott Eva abban, hogy Kevin tömeggyilkos lett, mennyire vétkes ő abban, hogy bár annak idején azért adta fel a karrierjét, mert anya akart lenni, most gyűlöli gyermekét, akit egyébként elhibázott karrierje és tönkrement házassága miatt is okol.

A most 47 éves, amerikai Lionel Shriver (eredeti nevén Margaret Ann) saját bevallása szerint már nyolcéves kora óta tisztában volt azzal, hogy nem akar magának gyereket. Fiatalon körbebiciklizte Nyugat-Európát, évekig élt Izraelben, Belfastban, Nairobiban, Bangkokban, majd 1999-ben Londonba költözött. Belfastban a BBC munkatársa volt, publikált a The Economistban, a Wall Street Journalban. Korábban már hat regényt adott közre: a rock and roll dobolástól kezdve az északír konfliktuson, az Afrikában pusztító AIDS-en át a családi öröklés kérdéseiig sok mindenről írt. A We Need to Talk About Kevin annak ellenére, hogy alig-alig reklámozták, bestseller lett, és Lionel átvehette érte a Bessie néven emlegetett bronz szobrocskát, a Narancs-díjat, és persze a vele járó 30 ezer dollárt.

A tíz évvel ezelőtt, a világ bármely táján angol nyelven publikáló női szerzők elismerésére alapított Narancs-díj zsűrijének elnöke, Jenni Murray szerint a könyv arról szól, ami miatt minden nő aggódik, bár sosem vallják be: az anyaságtól való félelemről, arról, hogy nem lehet tudni, kit hozunk a világra. A zsűriben rajta kívül Moira Stuart hírolvasó, Jo Brand humorista, Jude Kelly színházigazgató és a nálunk is ismert Joanne Harris írónő vett részt.

A döntőbe jutott öt könyv közé egyébként a kiadónak még egy kötete, Joolz Denby Billie Morgan című regénye is bekerült, és a kicsi, független kiadó néhány éve már egy másik kiadvánnyal is versenyben volt. Peter Ayrton, a Serpent”s Tail vezetője szerint a nagy könyvkiadók csak magukra lehetnek dühösek, hogy engedték kicsúszni kezükből ezt a nagyszerű lehetőséget. „A nagyok az utóbbi időben egyre kevesebb könyvet adnak ki. Elsősorban olyan művekkel foglalkoznak, amelyeket a marketingesek szerint könnyen lehet értékesíteni a piacon. Egyre konzervatívabb a gondolkodásuk, és ez nekünk kedvez.”

Comments are closed.