Forrás: HVG

Az izraeli rendőrség és hadsereg különleges alakulatai megtörték kedden a ciszjordániai Szanur és Homes zsidó telepek felszámolásával szemben tanúsított ellenállást, s ezzel befejeződött a kijelölt 25 zsidó telep kiürítése a megszállt palesztin területeken – jelentette be a szanuri és homesi feladatot végrehajtó erők vezetője, Méir Ben-Isai.

A rendőri és katonai erők megrohamoztak Szanur és Homes telepen több épületet, ahol a kiköltözést megtagadó telepesek és az Izrael, illetve Ciszjordánia különféle részeiből segítségükre siető ultranacionalisták elbarikádozták magukat. A roham után kivonszolták a helyszínekről a kitelepítéssel dacolókat.

Szanurban egy korábbi rendőrőrsöt kellett megrohamozniuk a rendőröknek, mert a kiürítés ellenzői megszállták az épületet, és szembeszegülésük gócává tették. Mintegy harminc tiltakozó sáncolta el magát az épület tetején, s palackokkal, villanykörtékkel, tojásokkal hajigálta meg, liszttel szórta be, festékkel és étolajjal locsolta le az épülethez érkező karhatalmi osztagokat.

A rendőröknek daru és konténer felhasználásával sikerült lehozniuk őket. Előbb betuszkolták a rugdalózó, sikítozó tiltakozókat a daru által felemelt nagyméretű áruszállító konténerbe, majd miután a daru leeresztette a konténert a földre, a lent várakozó rendőrök egyenesen betuszkolták a tiltakozókat az elszállításukra váró buszokba. Egyes jelentések szerint a karhatalmi erők könnygázt is bevetettek.

Homes telepre a kerítésen nyitott résen jutottak be reggel az izraeli alakulatok, a kivonulást megtagadó telepesek és segítőik ugyanis szögesdróttal és palánkkal eltorlaszolták a kaput. Később a katonák buldózerekkel áttörték a kapuakadályt is. A behatolás után dulakodás alakult ki a telep több részén, néhányan – köztük két katona – könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Ennek ellenére az egész akció összességében békésebben zajlott le, mint azt előzetesen feltételezték. Radikális kamaszok százai özönlöttek a kitelepítést megelőző hetekben Szanurba és Homesbe, hogy támogatást nyújtsanak a néhány tucat dacoló telepesnek.

A biztonsági erők súlyosabb összecsapásokra is fel voltak készülve, mert az odautazott tiltakozók között lőfegyverrel felszerelt, erőszakra hajlamos szélsőségeseket is sejtettek. Egyelőre nem ismeretes, valóban volt-e lőfegyver az ellenszegülőknél, de tény, hogy a bevetés az előzetes aggodalmakhoz képest simán zajlott le. A biztonsági erők késő délutánig 540 embert szállítottak el Szanurból, 330-at Homesből.

Ezzel az Ariel Saron izraeli kormányfő nevéhez fűződő kivonulási – hivatalos szóhasználat szerint szétválasztási – tervben kijelölt 25 telep kiürítése nem egész egy hét alatt befejeződött. A Gázai övezetben felszámolták mind a 21 zsidó telepet, Ciszjordániában pedig négyet a több mint százból.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elismerését fejezte ki Móse Kacav izraeli államfőnek a terv végrehajtásáért. Keddi telefonbeszélgetésükben kifejezte reményét, hogy új fejezet kezdődik ezzel a palesztinok és az izraeliek viszonyában – jelentette a hivatalos palesztin hírügynökség.

MTI

Comments are closed.