Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 23. 13:30

Rendőrök bontják Homes drótkerítéseitKép: AFP – Thomas Coex

A biztonsági erők összesen 15 ezer személyt távolítottak el a Gázai övezeti és ciszjordániai telepekről. Ezzel a Saron-terv végrehajtásának első része egy hétnél is kevesebb idő alatt befejeződött – jelentette be kedden az izraeli hadsereg főparancsnoksága.

A második szakasz az elhagyott házak, vallási és egyéb épületek teljes lerombolása. Az izraeli legfelsőbb bíróság éppen kedden utasított el egy keresetet, amelynek benyújtói a Gázai övezetben elhagyott zsinagógák lerombolásának megtiltását kérték a bírói testülettől. Dan Haluc, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke kijelentette kedden, hogy a hadsereg tíz napon belül végez a gázai övezeti telepek épületeinek lerombolásával.

Komoly ellenállással folyt a kitelepítés

Több száz izraeli rendőr hatolt be a torlaszokon keresztül Homes ciszjordániai zsidó telepre kedden napkelte után, hogy kiköltöztessék a telepeseket és eltávolítsák az őket támogató szélsőségeseket.

Az izraeli biztonsági erők a másik kiürítendő telepre, Szanurba vízágyúk, gumibotok és terepjárók segítségével hatoltak be szintén kedd reggel. Keddre virradóra Izrael északi részén és Ciszjordániában őrizetbe vettek több mint 200 tiltakozót, akik útblokádokat és más megmozdulásokat terveztek a kivonulás ellen.

Homesban földgyalu segítségével eltávolítottak egy égő tárgyat, majd számos rendőr behatolt az eltorlaszolt településre. Egyik helyen olajat öntöttek az útra a telepesek, hogy ezzel is lassítsák a fegyveres egységek előre haladását. A biztonsági erők figyelmeztettek, hogy erőszakos ellenállásra kell számítani a kitelepítéskor. Egy rendőrségi szóvivő szerint a tiltakozók között van két felfegyverzett katonaszökevény is. A ciszjordániai izraeli rendőrség parancsnoka az izraeli katonai rádióban közölte: ha a szélsőségesek tüzet nyitnak rájuk, a rendőrök válaszolni fognak, hogy semlegesítsék őket.

A homesi telepesek vezetője ugyanakkor az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette: „Remélem, akik itt vannak, bebizonyítják: nem lehet könnyen eltávolítani zsidókat a földjükről. Foggal-körömmel harcolni fogunk, a háztetőkön, az épületekben. Nincsenek fegyvereink, de nem lehet kizárni egyes elszigetelt eseteket.”

A másik kedden kiürítendő ciszjordániai telepen, Szanurban mintegy 2000 fiatal szélsőséges torlaszolta el magát egy kőcitadellában valamint egy zsinagógában, néhányat közülük hamar sikerült eltávolítani. Egy másik rendőrparancsnok ugyancsak a katonai rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy 5000 katona és rendőr áll készenlétben a kiürítésre, az elmúlt hat hónapban ezt a feladatot sulykolták a kiképzés során. Közben hangszórókon szólították fel a telepeseket és támogatóikat, hogy békében hagyják el a kolóniát, míg a sisakos, golyóálló mellényt viselő rendőrök megkezdték a tiltakozók Szamur bejáratánál felállított sátrainak bontását.

A ciszjordániai kitelepítéseket egy nappal azután kezdték meg, hogy befejeződött a Gázai övezetbeli zsidó települések evakuálása.

Az izraeli erők kiürítették a ciszjordániai Szanur zsinagógáját

Átkozott legyen, aki elűzi testvéreit otthonaibólKiürítették az izraeli erők kedden délelőtt a ciszjordániai Szanur település zsinagógáját, ahol közel 50 ultraortodox zsidó aktivista barikádozta el magát az evakuáció elleni tiltakozásul.

A rendőrök elfűrészelték a zsinagóga bejáratán keresztbe felszerelt vasrudakat, majd egyenként kivonszolták a bennlévőket. Az utolsók már nem tanúsítottak ellenállást, csupán az imaház Tóra-tekercseit vitték magukkal.

Ez idő alatt a rendfenntartó erők kiürítettek Szanurban egy Talmud-iskolát is, ahol mintegy 20 fő keresett menedéket, valamint az egykori brit hatóság épületét. Mások egy épület tetejére húzódtak fel, és egy nagy transzparenst bontottak szét a homlokzat teljes szélességében: „Átkozott legyen, aki elűzi testvéreit otthonaiból”.

A másik kiürítendő településen, Homesben elszánt, de többnyire erőszakmentes ellenállással találkoztak a hatóságok, kivéve a helyi zsinagógát, ahol a behatoló rohamrendőröket festékkel, kecsuppal, liszttel, olajjal öntötték le a tiltakozók. A településen sok család azt követelte a katonáktól, hogy erővel vigyék ki őket otthonaikból.

„Kitelepítés=gyilkosság” – ez volt olvasható az egyik ház falán. Két fiatal egy magas televíziós antennába kapaszkodva átkozta a katonákat és megesküdtek arra, hogy „elfoglalják Izrael egész bibliai földjét a Nílustól az Eufráteszig.

A másik két, felszámolásra szánt ciszjordániai kolóniát, Ganimot és Kadimot már korábban elhagyták lakói.

Közben palesztin fegyveresek tüzet nyitottak a ciszjordániai evakuáció helyszíne közelében járőröző izraeli katonákra. Mint az izraeli katonai rádió közölte, a Kábátíja falu mellett lezajlott tűzharcban három palesztin sebesült meg, akik közül az egyikről kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet körözött tagja. A hírt palesztin biztonsági források is megerősítették.

Abbász felhívta az izraeli elnököt, hogy dicsérje a gázai kivonulást

Mahmúd Abbász palesztin elnök felhívta kedden telefonon Móse Kacav izraeli államfőt, hogy méltassa a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep Izrael által végrehajtott kiürítését – közölték palesztin tisztségviselők.

A két politikus biztosította egymást, hogy készek egymással bármikor tárgyalni – mondta el Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere.

Az izraeli hadsereg rádiója idézte Abbász egyik kijelentését, miszerint a kivonulás történelmi esélyt jelent az izraeli-palesztin béke megteremtésére.

Kacav a maga részéről arra kérte Abbászt, hogy hajtsák végre a palesztin fél vállalt kötelezettségeit, és fegyverezzék le a szélsőséges szervezeteket.

Oroszország a végleges izraeli-palesztin rendezésről szóló tárgyalások megkezdésére szólította fel a feleket

A palesztin kérdés végleges rendezését szolgáló párbeszéd megkezdésére szólította fel Oroszország kedden az izraeli és a palesztin felet.

Mihail Kaminyin, az orosz külügyminisztérium szóvivője leszögezte: Oroszország felszólítja a palesztinokat és az izraelieket, mielőbb kezdjék meg a párbeszédet a végleges rendezésről, és mondjanak le az olyan egyoldalú lépésekről – így például a zsidó telepek bővítéséről -, amelyek megakadályozhatják a terület végleges státusáról folyó tárgyalások sikerét.

Oroszország „nagyra értékeli azokat a lépéseket, amelyeket a két fél a palesztin területekről való izraeli kivonulás érdekében tett” – mutatott rá le Kaminyin – egyúttal a jövőben is kész segítséget nyújtani a helyzet stabilizálásához és a tartalmas párbeszéd megkezdéséhez. „A rendezés végső célja az Izrael mellett békében és biztonságban élő független, életképes palesztin állam megteremtése kell legyen” – szögezte le Kaminyin.

A szóvivő külön is üdvözölte a palesztin vezetés által a palesztin területeken a rend és a stabilitás fenntartása érdekében hozott intézkedéseket, a terrorcselekmények megelőzését és a szélsőségesek megfékezését.

A szóvivő kifejtette: a Gázai övezetből és a ciszjordániai telepek egy részéből történő izraeli kivonulásnak bele kell illeszkednie az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta kvartett útiterv néven ismertté vált rendezési tervébe.

Egyúttal közölte: Nászer el-Kidva palesztin külügyminiszter e héten esedékes moszkvai tárgyalásain áttekintik, hogy mivel járulhat hozzá a nemzetközi közösség a palesztin-izraeli rendezéshez, és megvitatják a gázai övezeti kivonulás utáni tárgyalási folyamat biztosításának következő lépéseit.

(MTI/AFP/AP/ITAR-TASZSZ)

Comments are closed.