Forrás: MNO

Befejeződött a szétválasztási tervben kijelölt zsidó telepek kiürítése. Az izraeli erők kitelepítették a két hátramaradt ciszjordániai kolónia lakóit is. A biztonsági erők a kedd reggeli órákban bevonultak Szanur és Homes telepekre, ahol megrohamoztak több épületet, amelyekben a tiltakozók elbarikádozták magukat. A roham után kivonszolták a településekről az ellenállókat.

Izrael befejezte az Ariel Saron kormányfő szétválasztási tervében kijelölt 25 zsidó telep kiürítését. Az izraeli erők kedden kitelepítették a két hátramaradt ciszjordániai telep lakóit is.

Az izraeli biztonsági erők kedd reggel bevonultak Szanur és Homes telepekre. Megrohamoztak több épületet, amelyekben a tiltakozók elbarikádozták magukat. A roham után kivonszolták a településkről az ellenállókat. Szanurban egy korábbi rendőrőrsöt rohamoztak meg az izraeli erők tagjai, mert a kiürítés ellenzői megszállták az épületet. A tiltakozók itt tojásokat és vizespalackokat dobáltak az izraeli katonák és rendőrök felé. Miután a rendőrök kihozták az ellenállókat az épületből, buszokkal szállították ki őket a telepről. Információk szerint a biztonsági erők könnygázt is bevetettek.

Homes telepen a lakók kitelepítése közben két katona könnyebben megsérült a telepesekkel kialakult dulakodásban.

A biztonsági erők korábban nagyobb ellenállásra számítottak, mivel úgy tudták, a tiltakozók fegyverekkel is rendelkeznek. Korábban több száz ultranacionalista zsidó barikádozta el magát Szanúrban.

Hétfőn befejeződött a mintegy 8500 zsidó evakuálása a Gázai övezet 21 kolóniájából. A Gázai övezet kiürítésében közreműködő izraeli katonák százait vezényelték kedd reggel a ciszjordániai területekre.

Hajnalban a telepesek gumiabroncsokat égettek, és szögeket szórtak szét Szanúr útjain, nemsokkal később azonban már fegyveretelen rendőröket lehetett látni, amint a telep kapuinak rácsait vágják át és behatolnak a területre. Később a katonák behatoltak a település egy kis zsinagógájába is, ahonnan erőszakkal vonszolták ki a feketébe öltözött imádkozókat. Kedden több mint 200 tiltakozót vettek őrizetbe Izrael északi részén és Ciszjordániában, akik útblokádokat és más megmozdulásokat terveztek a kivonulás ellen.

MIután az utolsó telepes is elhagyta a Gázai övezetet, Mahmúd

Abbász palesztin elnök hétfő este telefonon felhívta az izraeli kormányfőt, akit megdícsért „bátor és történelmi döntéséért” – számol be az Al- Dzsazíra. Abbász a tárgyalások folytatását szorgalmazta Ariel Saronnal folytatott beszélgetése során. Partnereik vagyunk a békében – közölte a palesztin elnök az izraeli kormányfővel.

(Aljazeera.Net, BBC)

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51