Forrás: HVG

Ariel Saron izraeli kormányfő kitart a ciszjordániai települések fejlesztése mellett, s nem enged jottányit sem a terroristák esetleges terjeszkedésének – írta internetes kiadásában a The Jerusalem Post.

Az angol nyelvű izraeli napilap szerint Saron a vasárnapi kormányülésen leszögezte, folytatódnak az építkezések a ciszjordániai kolóniatömbökön belül. Emlékeztetett arra, hogy 1967 óta minden izraeli kormány stratégiai fontosságot tulajdonított bizonyos, a „zöld vonalon túli” területeknek. Külön kiemelte, Maale Adumím település tovább terjeszkedik és összekapcsolják Jeruzsálemmel. Úgy vélekedett: ez a terjeszkedés, ellentétben a palesztin félelmekkel, nem okozza majd Júdea-Szamária (Ciszjordánia) kettévágását.

Az izraeli kormányfő, utalva azokra a jelentésekre, melyek szerint a Necarímból kitelepítetteket ideiglenesen a ciszjordániai Arielben szállásolják el, úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés nem érinti azt a 2,2 milliárd dolláros segélyt, amelyet Izrael az Egyesült Államoktól kért a Negev-sivatagnak és Galileának az evakuálással kapcsolatos fejlesztésére.

„Az Ariel-tömb örökre Izrael része marad” – mondta Saron. Arra a kérdésre, hogy vajon hisznek-e neki az emberek azok után, miután a múltban hasonló kijelentést tett a most felszámolt gázai övezetbeli Gus Katif-teleptömbről, azt felelte: „meglátják hamarosan, hogy nem lesz újabb leválasztás”.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a telepesek érdekében újították fel Gus Eción kolóniát, a jeruzsálemi kerítésen belülre került Ráhel sírja, továbbá fenntartják Maale Adumímot, Bétélt, Silót, Arielt, valamint a tengerparti síkságot ellenőrző biztonsági zónát.

Magas rangú izraeli illetékesek többször is rámutattak, hogy bár a közel-keleti rendezést szolgáló „útiterv” a palesztin területeken lévő zsidó teleptömbök befagyasztását irányozza elő, a nagyobb tömbökön belüli fejlesztések az Egyesült Államok hallgatólagos beleegyezésével történnek, amit azonban Washington soha nem ismert el.

Saron Likud pártbeli riválisára, Benjámin Netanjahura célozva, annak megnevezése nélkül kijelentette, Izrael népét nem lehet állandóan a terrorizmussal ijesztgetni. A volt pénzügyminiszter ugyanis azért lépett ki a kormányból, mert szerinte a Gázai övezetből való kivonulás csak a palesztin terrorizmusnak teremt kedvező táptalajt.

„Nem engedjük meg ezeket a támadásokat és olyan erővel válaszolunk rájuk, ahogy csak lehet” – mondta Saron és hozzátette, lehetetlen előrehaladni az „útiterv” végrehajtásával, amíg a Palesztin Hatóság nem tesz eleget a terrorizmus leállítására és a fegyveres szervezetek, mindenekelőtt a Hamász lefegyverzésére tett kötelezettségének.

„Nincs szándékomban egy jottányit sem engedni ezekben a kérdésekben” – szögezte le az izraeli kormányfő.

Ariel Saron a kormányülésen méltatta az evakuált telepesek többségének magatartását, ugyanakkor elítélte és „huliganizmusnak” minősítette azoknak a szélsőséges fiataloknak az erőszakos cselekedeteit, akik beszivárogtak a kitelepítés kezdete előtti napokban a Gázai övezetbe. Ágéretet tett arra, hogy mindenkit előbb-utóbb igényeinek megfelelően telepítenek le új lakhelyén. Egyúttal arra szólította fel azokat, akiket elkeserített az evakuáció, hogy ne hallgassanak az uszítókra.

MTI

Comments are closed.