Forrás: NOL

„Meglátják hamarosan, hogy nem lesz újabb leválasztás”

Népszabadság Online, 2005. augusztus 22. 08:00

Ariel Saron izraeli kormányfő kitart a ciszjordániai települések fejlesztése mellett – írta hétfői internetes kiadásában a The Jerusalem Post.

Az angol nyelvű izraeli napilap szerint Saron a vasárnapi kormányülésen leszögezte: folytatódnak az építkezések a ciszjordániai kolóniatömbökön belül. Emlékeztetett arra, hogy 1967. óta minden izraeli kormány stratégiai fontosságot tulajdonított bizonyos, a „zöld vonalon túli” területeknek. Külön kiemelte: Maale Adumím település tovább terjeszkedik és összekapcsolják Jeruzsálemmel. Rámutatott azonban, hogy ez a terjeszkedés, ellentétben a palesztin félelmekkel, nem okozza majd Júdea-Szamária (Ciszjordánia) kettévágását.

Az izraeli kormányfő, utalva azokra a jelentésekre, melyek szerint a Necarímból kitelepítetteket ideiglenesen a ciszjordániai Arielben szállásolják el, úgy vélekedett, hogy ez az intézkedés nem érinti azt a 2,2 milliárd dolláros segélyt, amelyet Izrael az Egyesült Államoktól kért a Negev-sivatagnak és Galileának az evakuálással kapcsolatos fejlesztésére. „Az Ariel-tömb örökre Izrael része marad” – mondta Saron. Arra a kérdésre, hogy vajon hisznek-e neki az emberek azok után, miután a múltban hasonló kijelentést tett a most felszámolt gázai övezetbeli Gus Katif-teleptömbről, azt felelte: „Meglátják hamarosan, hogy nem lesz újabb leválasztás”. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a telepesek érdekében újították fel Gus Eción kolóniát, a jeruzsálemi kerítésen belülre került Ráhel sírja, továbbá fenntartják Maale Adumímot, Bétélt, Silót, Arielt, valamint a tengerparti síkságot ellenőrző biztonsági zónát.

Magas rangú izraeli illetékesek többször is rámutattak, hogy bár a közel-keleti rendezést szolgáló „útiterv” a palesztin területeken lévő zsidó teleptömbök befagyasztását irányozza elő, a nagyobb tömbökön belüli fejlesztések az Egyesült Államok hallgatólagos beleegyezésével történnek, amit azonban Washington soha nem ismert el.

Saron Likud pártbeli riválisára, Benjámin Netanjahura célozva, annak megnevezése nélkül kijelentette: Izrael népét nem lehet állandóan a terrorizmussal ijesztgetni. A volt pénzügyminiszter ugyanis azért lépett ki a kormányból, mert szerinte a Gázai övezetből való kivonulás csak a palesztin terrorizmusnak teremt kedvező táptalajt. „Nem engedjük meg ezeket a támadásokat és olyan erővel válaszolunk rájuk, ahogy csak lehet” – mondta Saron és hozzátette: lehetetlen előrehaladni az „útiterv” végrehajtásával, amíg a Palesztin Hatóság nem tesz eleget a terrorizmus leállítására és a fegyveres szervezetek, mindenekelőtt a Hamász lefegyverzésére tett kötelezettségének. „Nincs szándékomban egy jottányit sem engedni ezekben a kérdésekben” – szögezte le az izraeli kormányfő.

Ariel Saron a kormányülésen méltatta az evakuált telepesek többségének magatartását, ugyanakkor elítélte és „huliganizmusnak” minősítette azoknak a szélsőséges fiataloknak az erőszakos cselekedeteit, akik beszivárogtak a kitelepítés kezdete előtti napokban a Gázai övezetbe. Ágéretet tett arra, hogy mindenkit előbb-utóbb igényeinek megfelelően telepítenek le új lakhelyén. Egyúttal arra szólította fel azokat, akiket elkeserített az evakuáció, hogy ne hallgassanak az uszítókra. (MTI)

Comments are closed.