Forrás: Hírtv

Békésen hagyják el otthonaikat az utolsó gázai zsidó telep, Necarim lakosai. A telepesek kora délután a kitelepítést végrehajtó katonákkal együtt egy istentiszteleten vettek részt a helyi zsinagógában. Necarim kiürítését estére fejezik be.

A reggeli órákban többszáz izraeli katona és rendőr vonult fel a Gázai övezet utolsó zsidó telepének kiürítésére. Az a pár tucat telepes, aki Necarimban maradt, nem a távozásra készül. Sokan a háztetőkre másztak fel, mások házat építettek. A katonák minden házba benyitottak, és néhány óra haladékot adtak a telepes gazdáknak a távozásra. A hatóságok azt tervezik, hogy a délben tartott imádságot követően buszra rakják és Izraelbe szállítják őket.

Izraeli sajtójelentések szerint a Necarimból kiköltöztetett telepesek egy másik telepre, a ciszjordániai Arielbe kerülnek. Ariel Saron kormányfő a gázai kitelepítéssel együtt négy ciszjordániai kolóniát is feladott. Minap azonban azt jelentette be, hogy a nagyobb telepeket bővíteni fogja. „Az Ariel-tömb örökre Izrael része marad” – fogalmazott Saron, aki arra a felvetésre, mely szerint a múltban hasonló kijelentést tett a most felszámolt gázai övezetbeli Gus Katif-telepről azt felelte: „Meglátják hamarosan, hogy nem lesz újabb leválasztás”.

Comments are closed.