Forrás: MNO

Ma befejeződött az utolsó gázai övezeti zsidó telep kiürítése, így a tervezettnél mintegy két héttel korábban ért véget a kivonulás. A telepről számos, a kivonulást ellenző zsidó aktivistát távolítottak el. Tiltakozók Ariel Saron kormányfőt sértegető jelszavakat festettek fel a házak falára. Észak-Ciszjordániában 2100 ellenálló tiltakozik a kitelepítés ellen. Katonai források szerint fegyveres ellenállásra lehet számítani a térségben.

Hétfőre teljesen befejeződött a gázai övezetbeli zsidó telepek kiürítésének folyamata – közölte az izraeli rendőrség. Ma Necarim lakóinak telepítették ki, a telepet estére minden lakója elhagyta egy család kivételével, akik katonai engedéllyel tartózkodnak még ott, ám később ők is távoznak. A kivonulás a tervezettnél körülbelül két héttel korábban ért véget.

Mint arról korábban beszámoltunk: az izraeli erők hétfő reggel indultak meg Necarim felé – jelentette az izraeli közszolgálati rádió. Az izraeli Rehim táborából hosszú katonai gépkocsioszlop lépett be a Gázai övezetbe és haladt tovább a Gáza mellett található Necarim telep irányába. A településen élő nagyjából száz család – miután elhagyta otthonát – közös imán vesz részt a zsinagógában, majd délután autóbusszal a jeruzsálemi Siratófalhoz látogat, mielőtt elfoglalná ideiglenes otthonát a ciszjordániai Ariel településen.

Vasárnapra befejeződött Acmóna, Katif és Elei Sínai gázai övezeti zsidó telepek kiürítése is. Elei Sínaiban békésen zajlott le a művelet, Katifba azonban erővel kellett behatolniuk a katonáknak és a rendőröknek, mert a kitelepítésnek ellenszegülők szemeteskukákkal, odahordott és felgyújtott szénakazlakkal, illetve égő gumiabroncsokkal eltorlaszolták a telep bejáratát. A Gázai övezetben eddig 21 telep 8500 lakosát telepítették ki sikeresen.

A hadsereg közlése szerint palesztin fegyveresek rálőttek egy izraeli katonára a Gázai övezetben, a megtámadott katona könnyebben megsebesült. Ez volt az első palesztin támadás a kivonulási folyamat alatt.

Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint hétfőre virradóra számos, a kivonulást ellenző radikális zsidó aktivistákat távolítottak el, akik illegálisan szivárogtak be Necarim telepre. Több fiatal hétfő hajnalban több, Ariel Saron kormányfőt sértegető jelszót festett fel necarimi házak falára.

A kitelepülés elleni harcok súlypontja most Észak-Ciszjordániában van, ahol a négy telepes faluból kettőt önként elhagytak a lakók. A másik kettőbe viszont mintegy 2100 tiltakozó költözött be a telepesek mellé és helyére. A hadsereg ezt a két települést, Sanurt és Homesht is fel akarja számolni a hét végéig. A hadsereg szerint fegyveres ellenállásra is lehet számítani ezeken a területeken – jelentette az Associated Press hírügynökség.

Észak-Ciszjordániában vasárnap egy egyenruhások és tiltakozók közti összecsapásban megsérült hét ember, Molotov-koktélt dobtak egy katonai dzsipre, de a sofőrnek sikerült időben kimenekülnie. A karhatalmi egységek elfogtak 200 szélsőségest, akik megpróbáltak bejutni a szintén zárt katonai övezetté nyilvánított észak-ciszjordániai részekre.

Ariel Saron izraeli kormányfő felkereste a hadsereg tagjait, hogy köszönetet mondjon „ennek a bonyolult és fájdalmas” feladatnak a végrehajtásáért. „Véghezvitték a kitelepítést, ami nehéz volt önöknek és a lakosságnak is, őszinte tiszteletem és köszönetem érte.”

A buldózerek hétfőn elkezdték lerombolni négy üres telep házait a Gázai övezetben. A házakat az izraeli hadsereg azért rombolja le, mert ebben a Palesztin Hatósággal megegyeztek. A munkát várhatóan néhány héten belül befejezik. Több mint 200 buldózert vittek az övezetbe, amik a lerombolt épületek anyagát egy-másfél méter magasan elegyengetik. A romok későbbi sorsa egyelőre bizonytalan. Izrael építőanyagként átadná a Palesztin Hatóságnak, de eddig még nem sikerült megegyezni a kérdésben. Ha nem születik megállapodás, akkor a nemzetközi törvények értelmében Izraelnek ki kell szállítani minden maradványt az övezetből.

(Magyar Rádió, Klubrádió, BBC)

Comments are closed.