Forrás: Origo

George Bush amerikai elnök az iraki háború szükségességét védelmezte legutóbbi beszédeiben, miután megszakította nyaralását. Előző nap a szenátus egyik vezető republikánus párti tagja úgy nyilatkozott, hogy az iraki háború egyre inkább Vietnamra emlékezteti őt. Szerinte ki kell dolgozni az Irakból való távozás stratégiáját, az USA ugyanis nem áll nyerésre Irakban. Bush viszont arról igyekszik meggyőzni a közvéleményt, hogy a visszavonulás nem hozna biztonságot az amerikaiaknak a terrorizmussal szemben.

A terrorizmus elleni háborúval indokolta George Bush amerikai elnök hétfőn az iraki háború szükségességét, azt hangsúlyozva, hogy Amerika még nincs biztonságban, ezért szembe kell szállni a fenyegetésekkel, mielőtt még bekövetkeznének. Az elnök crawfordi nyaralását megszakítva Utah államban mondott beszédet, szerdán pedig Idaho államban igyekszik majd meggyőzni az egyre szkeptikusabb közvéleményt arról, hogy „a visszavonulás és az elszigetelődés politikája nem hozna biztonságot Amerikának a terrorizmussal szemben”.

Bush elnök Salt Lake Cityben külföldet megjárt veteránok országos tanácskozásán mondott beszédet. A 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokra utalva kijelentette: a terroristák még mindig abban bizakodnak, hogy újra megtámadhatják az Egyesült Államokat. „Az egyetlen módja annak, hogy megvédjük állampolgárainkat, ha utánuk megyünk (a terroristáknak) oda, ahol vannak” – mondta.

Alig néhány órával az újabb, hétfő éjféli határidő lejárta előtt kifejezte reményét, hogy az iraki politikusok nézeteltéréseiken felülemelkedve elfogadják az ország alkotmányát, amely mérföldkő lesz mind Irak, mind a közel-keleti térség történelmében. Hangoztatta, hogy Irak fő vallási és etnikai csoportjai együtt megteremtik azt az alkotmányt, amely tükrözi az iraki nép értékeit és hagyományait, ugyanakkor hozzátette, hogy a megegyezés elkerülhetetlenül kompromisszumokkal jár.

A Gázai övezet izraeli kiürítését az elnök olyan történelmi lépésnek nevezte, amely előreviszi a békeerőfeszítéseket a Közel-Keleten. Megfogalmazása szerint egy „reményteljes történet van kibontakozóban a térség szívében”, és a „béke elérhető közelségbe került a Szentföldön”. Az elnök ezzel kapcsolatban méltatta Ariel Saron izraeli kormányfő politikai bátorságát. Jelezte, hogy az övezet kiürítése után vissza kell térni az útitervnek nevezett rendezési tervhez, és a cél a békeszerető palesztin állam megteremtése. Közölte, hogy az Egyesült Államok segíteni akar a palesztinoknak, s felszólította őket, hogy vessenek véget a terrorizmusnak és az erőszaknak, mert a békéhez vezető úton csak a terrorizmus felszámolásával lehet továbbhaladni.

A szenátus egyik vezető republikánus párti tagja, Chuck Hagel előző nap úgy nyilatkozott, hogy az iraki háború megingatta a Közel-Keletet, és egyre inkább a vietnami háborúra emlékezteti őt. Hagel, aki Vietnamban több katonai kitüntetést is kapott, az ABC televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ki kell dolgozni az Irakból való távozás stratégiáját, mivel az utóbbi két és fél évet elemezve semmiféle mércével nem állítható, hogy az Egyesült Államok nyerésre áll ott.

(MTI)

Comments are closed.