Forrás: Népszava

Megosztja a közvéleményt a sátánistának titulált, horrorfilmbe illő kinézetű Marilyn Manson ma esti arénabeli fellépése. A vallásos szervezetek tiltakoznak, aminél jobb reklámot nem is kívánhatna a színpadon botrányosan viselkedő énekes. Noha a provokáció nem szokatlan a Manson műfajától, hazánkban is hatalmas indulatokat gerjesztett „Minden isten ellen” címmel hirdeti koncertkörútjával. Azért rontástól tartani mégiscsak túlzás, hiszen a provokáció a show része.

Manson Brian Warner néven látta meg a napvilágot, rockzenei újságíróként kereste a kenyerét, majd húszévesen, 1989-ben megalakította együttesét, a Marilyn Manson & The Spooky Kids névre keresztelt formációt négy társával. Nevét, ami bandája neve is egyben a szexbomba, Marilyn Monroe és a sorozatgyilkos, Charles Manson nevéből alkotta meg provokáció gyanánt. Első lemezüket, a Portrait of an American Family-t a csapat színrelépése után öt évvel jelentették meg.

Ekkorra már nemcsak a lázadozó tinik, hanem a konzervatív középosztály is felfigyelt Mansonékra, kultuszzenekarrá válásukat éppen a fellépések ellenzői táplálták. Az előadó 2000-ben a Holly Wood című albumával borzolta a kedélyeket, a borítón ugyanis keresztre feszítve volt látható. Hatalmas tiltakozókampány indult Mansonék ellen, több lemezbolt visszautasította az album árusítását. A 2002-ben megjelent The Golden Age of Grotesque albuma már fogyaszthatóbbra sikerült, a zenecsatornák sugározták a klipeket.

Mégis úgy tűnik, hiába lett Manson magához képest szolidabb, a hívők nem nézik jó szemmel munkásságát. Mivel Manson számainak állandó eleme a sátánizmus, az erőszak, a szex, a különböző perverziók megjelenítése, mind a szövegben, mind a klipekben és a koncerteken az interneten számos tiltakozás olvasható budapesti show-ja ellen.

A jobbik.net nevű hírportálon jelent meg tiltakozó levél a koncert ellen. A plébánia neten is olvasható körlevélben azt írják: „Marylin Manson sátánista koncert elleni imahadjáratra felhívás! Egy közös ima – és böjtösszefogásra szeretnélek kérni titeket!” A levél szerzői szerint ugyanis Manson „megpróbálja egy ütéssel lerombolni, amit Isten rajtunk keresztül felépített”. A Magyar Kurír internetes katolikus napilap tanúsága szerint a Keresztény Közélet Akadémia (KKA) felhívást tett közzé, a koncert elleni tiltakozásra szólítja fel a vallásos embereket. A KKA tiltakozásképpen vár mindenkit a ma este 18 órakor kezdődő szentmisére a Mátyás-templomba, majd az azt követő ökumenikus imádságra a Szent István szoborhoz a Budai Várban. A Püspöki Konferencia sajtóosztálya viszont azt közölte lapunkkal, ők semmilyen közleményt nem adtak ki a koncerttel kapcsolatban.

A fellépés ellen kampányolt többek között az R-Go vezére, Szikora Róbert is. Nemrégiben azt nyilatkozta a Színes Bulvár Lapnak: „Nem értem hogy lehet egy nyolc és félmillió keresztényt számláló országba egy sátánista előadót hozni. Ráadásul ez nem csak a keresztényeket, hanem a zsidó testvéreinket, illetve az összes istenhívőt sérti. A legmaximálisabban tiltakozom a Manson-koncert ellen, és azt kívánom neki, hogy ne találkozzunk, amikor Londonban leszek, mert lehet, hogy félreteszem keresztény elveimet és egy furkósbottal szájba vágom. Manson ellen nem tiltakozni kellene, hanem egyszerűen betiltani.” A szervezője, Hegedűs László, a Multimedia Concerts azt mondta a bulvárlapnak: nem csodálkozik az indulatokon. Az elégedetlenkedők generálnak neki ingyenreklámot.”

keret: Betiltották Marilyn Manson koncertjét

Horvátországban betiltották az amerikai énekes, Marilyn Manson koncertjét, ugyanis több tucat katolikus szervezet tiltakozott a fellépés ellen. Szerintük az amerikai előadóművész sötét lelkű, sátánizmusra és drogok használatára biztatja a fiatalokat. Marilyn Manson tegnap lépett volna fel az Adria-parti Pulában, de pénteken a rendőrség a belügyminisztérium jóváhagyásával betiltotta a koncertet. Népszava-információ

Comments are closed.