Forrás: NOL

A pápa politikai gesztusai a zsidóságnak és a muzulmánoknak első külföldi útján

Inotai Edit, 2005. augusztus 22. 00:00

Szabadtéri szentmisével, majd a németországi püspökök fogadásával ért véget XVI. Benedek négynapos kölni programja, és ezzel lezáródott a XX. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó is. A pápa tegnap este visszautazott a Vatikánba.

A vasárnap délelőtti szertartáson, közel egymillió ember előtt a katolikus egyházfő arra figyelmeztetett, hogy a világ hajlamos megfeledkezni Istenről és a vallásról. Ez az oka annak, hogy sokan elégedetlenek és csalódottak, és úgy érzik, nem ilyen életet szeretnének élni. A pápa óvott attól, hogy az emberek saját, egyéni vallást keressenek, ezek talán kényelmesek, de a válságok idején nem segítenek – mondta. Vallásra és hitre a modern embernek is szüksége van, és felszólította a fiatalokat, hogy járjanak el a vasárnapi istentiszteletekre. „A vasárnap sok kultúrában munkaszüneti nap, de a szabad idő üres Isten és hit nélkül” – hangsúlyozta, nyilvánvalóan utalva a templomba járó hívek csökkenő számára.

A szentmisén jelen volt többek között Köhler német államfő, Schröder jelenlegi és Kohl egykori kancellár is. A szertartásra egyébként a Köln melletti Marienfelden, egy egykori külszíni fejtésű bánya területén került sor. A pápa számára szabályos oltárdombot emeltek, a környéken 50 kilométernyi autóutat építettek a közlekedés megoldására, és lezártak egy autópálya-szakaszt is, ahol buszparkolót létesítettek. A fiatal zarándokok többsége a hűvös idő ellenére a mezőn töltötte a vasárnapra virradó éjszakát, miután szombat este együtt virrasztottak a pápával, és a kaotikus közlekedési állapotok miatt végül nem akartak vagy nem tudtak viszszatérni Kölnbe.

XVI. Benedek első külföldi útja nem volt híján a politikai gesztusoknak. Pénteken a pápák közül elsőként tett látogatást egy németországi zsinagógában, ahol határozottan sürgette a párbeszéd elmélyítését a zsidósággal. „Gazdag közös történelmünk a jövőben is közös munkára kötelez minket” – fejtette ki Németországban nagy érdeklődéssel kísért beszédében. Közös fellépésre lenne szükség az emberi jogok védelme, a családi értékek, a szociális igazságosság és a béke terén. XVI. Benedek a német és az európai történelem legsötétebb fejezetének nevezte a náci időszakot és aggodalmának adott hangot az antiszemitizmus és az idegenellenesség erősödése miatt.

Az egyházfő szombaton fogadta a németországi muzulmán közösség vezetőit is, és szintén egységes fellépést sürgetett a közös ellenség, „a perverz és kegyetlen” terrorizmus ellen. Vatikán-szakértők szerint a pápa minden korábbinál határozottabban ítélte el az erőszakot és a terrorizmust. Tény, hogy történelmünk során rengeteg háború, erőszak és gyűlölet volt a keresztények és muzulmánok között, de „a jövőnk most nagyrészt a párbeszédtől függ” – hangoztatta, és arra figyelmeztetett, hogy a merénylők célja, hogy megmérgezzék kapcsolatainkat, és ehhez minden eszközt, még a vallást is felhasználják. „A szörnyű fanatizmusnak csak úgy tudjuk útját állni, ha kiirtjuk a szívünkből a gyűlöletet, és ha fellépünk a türelmetlenség és az erőszak minden fajtája ellen” – mondta a pápa. Nadeem Elyas, a muzulmánok németországi központi tanácsának elnöke szintén új, konstruktív kapcsolatot sürgetett a katolikus egyházzal, és ajándékul egy Koránt adott át a katolikus egyházfőnek. XVI. Benedek egyébként német politikusokat fogadva állítólag azt is felvetette, hogy Németországban iktassák az iskolák tanrendjébe az iszlám vallásoktatást is, hogy a muzulmán hitűek ne érezzék „otthontalannak és gyökértelennek” magukat. A témáról évek óta heves viták zajlanak, egyesek szerint az iskolákból mindenféle vallást száműzni kellene, mások szerint viszont így fennáll a veszélye, hogy az (iszlám) vallásoktatás szélsőségesek kezébe kerül: a toleranciára nevelést valakinek (adott esetben az államnak) ellenőriznie kellene.

A Köln közelében sok százezer résztvevővel megrendezett katolikus ifjúsági világtalálkozó vasárnapi zárómiséje előtt összetört XVI. Benedek pápa járművének, a pápamobilnak a lépcsője. Mint azt a szervezők elmondták az AFP-nek, a Máltai Lovagrend tagjai sebtében egy faládát alakítottak át lépcsővé, és egy takarót helyeztek rá borítószőnyegnek, hogy a 78 éves egyházfő biztonságosan szállhasson le páncélozott járművéről. „Néha improvizálni kell” – jegyezte meg a sikeres lépcsőakciót kommentálva egy máltai lovag.

Comments are closed.