Forrás: Index

Index/MTI

A zsidó szombat idejére, péntek estétől szombat estig szünetelt a gázai övezeti telepek kiürítése. Vasárnap az izraeli erők benyomultak a Katif telepre.

Izraeli erők benyomultak vasárnap Katif gázai övezeti zsidó telepre, hogy folytassák szerdán megkezdett kényszerkitelepítést, amely egy napig szünetelt a zsidó szombat miatt. Több száz izraeli katona vonult be vasárnap a Katif telepre, miután a hadsereg gépei áttörték a lelakatolt kapukat – tudósít az AP. A BBC helyszínen lévő tudósítója szerint a buldózerek takarítják el a kapuk elől az égő anyagokat.

Katonák vonultak be Slavba is, ahol csak néhány család maradt, akik nem tanúsítanak ellenállást. A tervek szerint még ma kiürítik a megmaradt telepeket, így a tervezettnél jóval korábban befejeződik a kivonulás a Gázai övezetből.

A katonák és a rendőrök Katifon kívül Bnej Acmóna kiürítésére készülnek. Mindkettő a Gus Katif nevű telepfüzér része. A Gus Katifhoz tartozó többi telepet már korábban kiürítették. Katonai műszaki alakulatok megkezdik az üres házak lerombolását több már kiürített, illetve elhagyott telepen.

Gyorsan

Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül az Ariel Saron kormányfő nevéhez fűződő kivonulási – hivatalos szóhasználatban szétválasztási – terv végrehajtása során. A megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül eddig kettőt számolt fel. A tervek szerint hétfőre végeznek a gázai övezeti kitelepítésekkel, s kedden látnak hozzá a még megszüntetendő két ciszjordániai telep kiürítéséhez.

Az izraeli közszolgálati rádió által végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka támogatja a kivonulást, 39 százalék ellenzi azt, míg 7 százaléknak nincs véleménye.

Mahmud Abbasz palesztin elnök szombaton jelentette be terveit a kivonulás utáni időszakra. Miután az izraeliek lerombolják a kivonult telepesek házait, új épületeket építenek oda, és palesztinok fognak a területre költözni. A parlamenti választásokat január 25-én tartják meg.

Comments are closed.