Forrás: Magyar Rádió

Folytatódik a Gázai övezet kiürítése a kivonulás szombati felfüggesztése után. Ezzel együtt pedig a lakók ellenállása és a szélsőséges izraeliek akciói is újraélednek.

Egy Katif nevű telepesfalu bejáratánál hatalmas tűz fogadta az egységeket: szénakazlakat, szemetes kukákat és gumiabroncsokat hordtak a kapuhoz, majd felgyújtották a halmot.

A tervek szerint a Gázai övezetben már csak az elszigetelt, Nisanic nevű falu marad hétfőre, ahol a lakók megígérték, hogy erőszak nélkül fognak felszállni a buszokra.

Lassan már szokásossá válik a kitelepítés forgatókönyve. A házaikba zárkózott telepesekhez bekopogtatnak a katonák, majd rövid vitában a házigazdák Ariel Saron miniszterelnököt gyalázzák. Gyakran nácinak nevezik a rendőröket is, megfenyegetik a katonákat, hogy életük végéig lelkiismeretfurdalásuk lesz, amiért nem tagadták meg a parancsot. Majd végül többé-kevésbé önszántukból felszállnak a kint várakozó autóbuszokra.

Sokan azt kérik, hogy a karhatalom erői hurcolják őket oda. Közben a rendőrség bejelentése szerint a tiltakozók már a kedden kezdődő észak-ciszjordániai ostromokra készülnek, több ezer szélsőséges szivárgott be az ottani két településre, amit a hét végéig akarnak kiüríteni a hatóságok.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.