Forrás: Tűsarok

Ugyan már egy hónapja történt, de nem feledhetjük, hogy ott voltunk az EFOTT-on is, ahol a Krav-Maga Szövetség és a NaNe osztotta velünk az igét és az önvédelmi pofonokat.

A strandszínpad helyett, ami állítólag nem is volt, a Magyar Narancs teasátrában hirdették meg a Női önvédelemről szóló Tűsarok délutánt július 22-én az Egyetemisták és Főiskolások Országos (lerészegedési) Találkozóján. Illetve nem hirdették meg oda, ezért még tíz perccel a kezdés előtt igyekeztünk egy épkézláb szervezőt és hangosbemondót találni, ha valakit érdekelne a program. Öt darab érdeklődő már így is várt minket és Tóth Laciék önvédelmi csapatát, akik így is többen voltak, mint a nézők. Legalábbis eleinte. Aztán, amint elkezdett két lány verést imitálni egy fiún, néhányan a járókelők közül csatlakoztak a bámészkodókhoz.

A férfi beleköt a nőbe

Volt olyan enyhén deliráló fiú, aki ilyen rémségek láttán elborzadva takarta el a szemét. Valóban, azt is rossz nézni, ha egy nő üt egy férfit, nem csak azt, ha fordítva. A Krav-Magás lányok szerint a gyakorlat közben még fel is pumpálódik bennük az adrenalin és vissza kell fogniuk az indulatokat.

A nő rúg, majd szalad

A kedvünkért megjelent „verekedők” a bemutató után elmondták, hogy mi az általuk művelt nőknek szóló önvédelem lényege. Néhány sorban összefoglalva és kérdés-feleletnek álcázva a lényeg így hangzik:

Nőként mi szükségem van arra, hogy önvédelmet tanuljak?

Reméljünk erre soha semmi szükség nem lesz. De ha mégis baj lenne, azért nem árt tudni, hogy akár meg is védheti magát az ember leánya.

Miért pont Krav Magát tanuljak?

A stílust az izraeli hadseregben fejlesztették ki, és Izraelben a nők és férfiak egyaránt hadkötelesek , ezért a rendszer különösen alkalmas ara, hogy a hölgyek viszonylag rövid idő alatt megfelelő önvédelmi jártasságra tegyenek szert.

Nőként van esélyem egy férfi támadó ellen?

A válasz határozott IGEN! Egy átlagos utcai támadás időtartama 5-7 másodperc. Ilyen rövid idő alatt általában nem a testi erő dönt, hanem a helyes reakció. A támadás sem mindig jelent fizikai kontaktust, hiszen beszélhetünk rablótámadásról is, amelynél megoldás lehet az elmenekülés is. Ilyenkor már taktikai elemek alkalmazása is elképzelhető.

Az ütlegelős illusztrációhoz Hermann Judit a NaNe munkatársa szolgáltatja az elméleti hátteret

Minderről és a sportról bővebben találhatók információk a Krav_Maga Szövetség weboldalán: www.krav-maga.hu

A bántalmazott férfiú modell azt is elárulja, hogy a férfiaknak az egyetlen támadásra érdemes testrésze öv alatt van, hiszen mindenhol máshol megvédhetik az izmai és ő maga is arra figyelmeztet, hogy a nő egy őt ért támadás után, ha sikerülne is neki földretaszítania férfi támadóját, ne akarjon ott helyben vendettát elkövetni, inkább érjen haza épségben, ki tudja mire képes egy felbőszített tökönrúgott vadkan, ha magához tér.

Az ütlegelős illusztrációhoz Hermann Judit a NaNe munkatársa szolgáltatta az elméleti hátteret. Beszélt arról, hogy miért a nőket éri elsősorban erőszak, az miért strukturális és állandó, valamint hogyan lehet ezt megelőzni és hogyan lehet ellene védekezni. (Bővebben minderről a www.nane.hu oldalon)

Nem volt nagy az érdeklődés, nyilván a popzene vonzóbb dolog egy ifjúsági fesztiválon, mint a nőügyi felvilágosítás, de mi egymás közt sem éreztük rosszul magunkat és elhatároztuk, hogy gyakrabban fogunk együttműködni, például az ősszel újrainduló tűsarok estek kapcsán. Addigis, aki kedvet érez, képezze át magát szupervumenné a Maga segítségével.

siss

[[email protected]]

One Response to “Fáj a tökönrúgás Magának?”

  1. Tot Béla

    Valóban a lágyékon való rúgás a leghatékonyabb módszer a támadó férfi ellen.Sok nő megteszi ezt.Engem egyszer rúgott tökön egy lány.Nem támadtam meg,csak kicsit messzire mentem mikór megfogtam a melleit.
    És ennyi miatt tökönrúgott.A nők hamer elöveszik a tökönrúgásos megoldást,sajnos.
    Igen nekem ez nagyon fájt.Nem kené a lányoknak minden kissebb ok miatt máris tökönrúgni egy hapsit.ÁM ha jógos és ez megmentheti öt az rendben van.