Forrás: MA

Befejeződött vasárnap estére Acmóna, Katif és Elei Sínai gázai övezeti zsidó telepek kiürítése – jelentette be az izraeli hadsereg. A Gázai övezetben már csak Necarím van hátra.

2005.08.21 20:07 MTI

Elei Sínaiban teljesen békésen zajlott le a művelet, Katifba azonban erővel kellett behatolniuk a katonáknak és a rendőröknek, mert a kitelepítésnek ellenszegülők szemeteskukákkal, odahordott és felgyújtott szénakazlakkal és égő gumiabroncsokkal eltorlaszolták a telep bejáratát. Később azonban a telepesek és a kitelepítésükre érkezett katonák együtt imádkoztak a helyi zsinagógában, s a közös ima után a telepesek engedelmesen beszálltak az elszállításukra érkezett buszokba.

A hadsereg közlése szerint a nap folyamán eltávolították a telepeseket, illetve a kivonulás jobboldali radikális ellenzőit Acmónából és Szlav településről is. Acmónában a telepesek hangosan szidalmazták az intézkedő katonákat és rendőröket, erőszakos ellenállást azonban nem tanúsítottak. Acmóna, Szlav és Katif mind a Gus Katif nevet viselő telepfüzér részei voltak. Hétfőn minden bizonnyal teljesen befejeződik a gázai övezetbeli zsidó telepek kiürítésének folyamata.

Az izraeli hadsereg vasárnap megkezdte több száz katona helikopterekkel történő átszállítását a Gázai övezetből Ciszjordánia északi részére, ahol a tervek szerint kedden kezdődik meg két kis elszigetelt kolónia, Homes és Szanur kiürítése. A kormány vasárnap adta meg erre a végleges engedélyt. Az erről szóló hír hallatán helyi telepesek és oda érkezett ultranacionalisták köveket hajigáltak a telep bejárata előtt álló katonai járművekre, kiszúrták kerékabroncsaikat. Úgy megvertek egy katonát, hogy kórházba kellett szállítani, és égő benzinespalackot hajítottak egy katonai járműre.

Az izraeli sajtó szerint az Ariel Saron kormányfő nevéhez fűződő kivonulási terv végrehajtásának nehéz része lesz a homesi és a szanuri küldetés, mert az utóbbi hetekben több száz kivonulásellenes szélsőséges lepte el a két kis kolóniát, s lehet, hogy némelyikük fel is van fegyverezve. A Saron-tervben kiszemelt négy ciszjordániai zsidó telep közül kettőt, Ganimot és Kadimot már a múlt héten kiürítették, ott már csak az épületek lerombolása van hátra.

Az izraeli hadsereg parancsnoka szerint esély van arra, hogy az egész kivonulási folyamatot a tervezettnél hamarabb be lehet fejezni. Dan Haluc tábornok kijelentette, hogy mihelyt végeznek a házak lerombolásának, elbontásának műveletével, az izraeli katonák „egy percig sem maradnak fölöslegesen a Gázai övezetben”.

A hadsereg közlése szerint egy izraeli katonára rálőttek vasárnap palesztin fegyveresek a Gázai övezetben, a megtámadott katona könnyebben megsebesült. Ez volt az első palesztin támadás a kivonulási folyamat alatt. A kényszerkitelepítés korábbi napjain a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezetek tartózkodtak a fegyveres harctól.

Comments are closed.