Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 20. 09:14

A zsidó szombat idejére, péntek estétől szombat estig szünetel a gázai övezeti telepek kiürítése – jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője.

„Minden kitelepítési műveletet megszakítottunk a sabbat idejére, és azok vasárnap reggel folytatódnak” – mondta a szóvivő. Izrael eddig tizennyolcat ürített ki a huszonegy gázai övezeti zsidó kolónia közül, a megszüntetésre kijelölt négy ciszjordániai telep közül pedig kettőt.

Szíriában palesztinok ünnepelték a gázai kivonulást

Palesztinok ezrei ünnepelték pénteken a szíriai főváros határában álló palesztin menekülttáborban a gázai övezeti zsidó telepek felszámolását. A Damaszkusztól tíz kilométerre fekvő Jarmuk menekülttáborban palesztin szervezetek, illetve a Fatah mozgalom felhívására összegyűlt ünneplő tömeg palesztin és szíriai zászlókat lengetett, illetve Mahmúd Abbász palesztin és Bassár el-Aszad szíriai elnök képmását tartotta a magasba.

Egyes résztvevők azt skandálták, hogy Gáza a szabadság, valamint az önálló palesztin állam megteremtéséhez vezető út kezdete, illetve hűek maradnak a palesztin felkelés (intifáda) és az Izraellel szembeni ellenállás szelleméhez. „Bukjon meg minden megállapodás, éljenek a fegyverek” – harsogták az ünneplők. Szíriában közel félmillió palesztin él táborokban, közülük 150 ezret a Jarmuk menekülttáborban helyeztek el. A legnagyobb szíriai palesztin menekülttábornak számító Jarmukban kedden hasonló módon már megünnepelték a 21 gázai övezeti – továbbá négy ciszjordániai – zsidó telep folyamatban lévő kiürítését.

Az izraeliek támogatják a kivonulást

Továbbra is támogatja az izraeliek többsége a kivonulást a gázai övezeti telepekről – derül ki a közszolgálati rádió által szombaton ismertetett felmérésből. Az 500 megkérdezett válaszain alapuló vizsgálat szerint, amelyet a Rafi Smith intézet készített, az izraeliek 54 százaléka helyesli a kivonulást, 39 százalék rosszallja, 7 százaléknak nincs véleménye. A válaszolók vallásosság szerint megosztása azt mutatta, hogy a magukat nem vallásosként jellemzők 75 százaléka támogatja a telepek kiürítését, míg a magukat vallásosnak mondók 79 százaléka ellenzi.

Két palesztin megsebesült

Megsebesült két palesztin aktivista pénteken a Gázai övezetben, miután idő előtt felrobbant az a pokolgép, amelyet egy kiürített zsidó telep mellett kívántak elhelyezni – közölték palesztin tisztségviselők. A nevük elhallgatását kérő biztonsági tisztségviselők a Hamász radikális palesztin szervezet aktivistájaként azonosították a két sebesültet, akik a jelek szerint Kfar-Darom telep közelében kívánták elhelyezni a robbanószerkezetet.

Az izraeli hadsereg a kivonulás ellenzőivel egy napon át folytatott összetűzés után csütörtökön ürítette ki Kfar-Daromot. A kolóniát továbbra is izraeli katonák őrzik, hogy a kényszerkilakoltatást elutasító zsidó telepesek és támogatóik visszaszivárogjanak a telepre. Palesztin fegyveresek szórványos támadásokat hajtottak végre a 21 gázai övezeti zsidó telep hétfőn nulla órakor kezdődött kiürítése során annak ellenére, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád radikális szervezet is szeretné elkerülni, hogy a hasonló akciókkal esetleg kiprovokálják az izraeli kivonulás leállítását.

A Hamász nem teszi le a fegyvert

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet számos fegyverese vonult fel szombaton Gázában a palesztin törvényhozás épülete elé, hogy megerősítse: tovább folytatják a harcot Izrael ellen. A negyven álarcos rövid időre megszállta az épület előtti teret, lezárta az oda vezető utcákat. „Ez a visszavonulás nem harcunk végét jelzi, hanem a kezdetét” – mondta a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője a fegyveresek előtt a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep folyamatban lévő kiürítésére utalva.

A kivonulással Izrael először ad fel 1967 óta megszállt területeket. A palesztinok a gázai övezetet, a Jordán folyó nyugati partját és Kelet-Jeruzsálemet jövendő államuk területeként követelik. Ariel Saron izraeli miniszterelnök azonban a napokban jelezte: nem tervezi újabb területek kiürítését. Erődemonstrációival a Hamász ismételten szembeszegül Mahmúd Abbász palesztin elnök törekvésével, hogy leszerelje a fegyveres szervezeteket.

Az Egyesült Államok elítélte a rakétatámadásokat

Erélyesen elítélte a washingtoni Fehér Ház a jordán partoknál horgonyzó amerikai hadihajók és egy izraeli repülőtér ellen pénteken elkövetett rakétatámadást. Trent Duffy fehér házi szóvivő a Texas állambeli Crawfordban – ahol George Bush amerikai elnök szabadságát tölti – újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az amerikai kormányzat határozottan elítél minden ilyen támadást, és a jordániai hatóságokkal együttműködve vizsgálatot folytat a történtek felderítése érdekében. A szóvivő kiemelte azt is, hogy Bush elnököt folyamatosan tájékoztatják az eseményekről.

Jordániai és izraeli hatóságok szerint fegyveresek három Katyusa típusú rakétát lőttek ki egy raktárépületből a Vörös-tenger partján fekvő Akabában az amerikai haditengerészet egyik hajójára, és az Akabával szomszédos izraeli Eilat repülőterére. Jordániai biztonsági források közölték, hogy az akabai kikötőben egy jordániai katona életét vesztette. Szemtanúk elmondták, hogy két amerikai hadihajó röviddel a támadás után elhagyta a kikötőt. Az eilati repülőtérre kilőtt rakéta nem robbant fel.

A támadás elkövetőjeként egy magát az al-Kaidához kötődőnek mondó csoport jelentkezett. Az Abdullah al-Azzam Brigádok – al-Kaida Levantei és Egyiptomi Csoportja aláírással, egy iszlámista internetes honlapon közzétett üzenet hitelességét eddig nem sikerült megállapítani.

(MTI)

Comments are closed.