Forrás: Hírtv

A miniszterelnök szerint sokféleség és sokszínűség nélkül nincs erős, teherbíró és egységes nemzet. Gyurcsány Ferenc erről az állami kitüntetések után tartott fogadáson beszélt.

Tudósokat, orvosokat, művészeket, újságírókat és a szakmájukban kiemelkedően teljesítőket tüntetett ki a köztársasági elnök az államalapítás ünnepén. A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Darvas Iván kétszeres Kossuth-díjas színművész. A Középkereszt a csillaggal kitüntetést vehette át többek között Zoltai Gusztáv, a Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója és a filmrendező Makk Károly. Két kollégáját, Mészáros Mártát és Tarr Bélát a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki a köztársasági elnök. Ugyanezt a kitüntetést vehette át Sebestyén Márta népdalénekes és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman is.

***

Csak az alakíthatja biztos kézzel a jelent, aki ismeri a múltat, de pontos szemmértékkel érzi a jövőt. Ezen gondolatokkal köszöntötte Szili Katalin a Szent István városában összegyűlt ünneplő közönséget. Az Országgyűlés szocialista elnöke nemzetpolitikai fordulatot sürgetett ünnepi beszédében. Szili a nemzeti egységet és a nyitottságot a magyarság két legnagyobb sorskérdésének nevezte. A házelnök szerint ha a magyar politikai elit nem dolgoz ki korszerű nemzetpolitikán alapuló, korszerű nemzeti egységet, Magyarország lemaradhat a nemzetek versenyében.

***

Szent István példa és emlékezet arra, hogy a tehetség, a szorgalom és a határozottság nehéz körülmények között is évezreden túlmutató eredményt hoz. Ezt Hiller István mondta Szolnokon, a vízikarneválon elhangzott ünnepi köszöntőjében. Az MSZP elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy miután az elmúlt 15 évben Magyarország végrehajtotta a békés rendszerváltást, majd tagja lett az Európai Uniónak, most itt az idő, hogy új és közös célokat fogalmazzunk meg.

***

A kereszténység, a magyarság és az európaiság hármasságát tartja Szent István legfontosabb örökségének a Kereszténydemokrata Párt elnöke. Semjén Zsolt szerint ha valaki ezeket az értékeket szembeállítja, akaratlanul is a nemzet sírásójává válik. Hozzátette, a mindenkori magyar kormány nem a külföldi politikai vagy pénzügyi nagyhatalmaknak, hanem az egyetemes magyar nemzetnek felelős. Az ellenzéki politikus azt mondta: a Szent István-i örökség alapján minden devianciától meg kell védeni az egyház szabadságát, a házasság szentségét és a nemzetet.

„A magyar nemzet mindig akkor gazdagodott szellemiekben, lelkiekben, kultúrában és anyagiakban is, amikor hűségesek voltunk a Szent Istváni úthoz, és mindig akkor torkollott a magyar nemzet története katasztrófába, amikor akár jobbra, akár balra lecsúsztunk erről a Szent Istváni útról” mondta a KDNP elnöke.

***

A MIÉP elnöke szerint Szent István alatt a rend, most viszont a haláltánc jellemzi Magyarországot. Csurka István azt mondta parlamenten kívüli pártja szokásos ünnepi helyszínén, a Hősök terén, hogy a kialakult káoszért szerinte a két nagy párt a felelős. Azt is mondta:”Szent István a jelenlegi kétpárti elitet a tolerancia jegyében felnégyeltetné és kitűzetné a városkapukra”. Hozzátette: a magyarság megmaradásához radikális fordulatra van szükség.

Comments are closed.