Forrás: RTL Klub

Egyre hevesebb indulatokat váltott ki a kitelepítés Gázában, amelynek egyik településén az izraeli kivonulás ellen tiltakozók többféle maró folyadékkal, a rendőrség szerint savval öntötték le a katonákat. A hivatalos adatok alapján a 21 gázai telep nagy részét már kiürítették, már csak háromban vannak tüntetők.

Az izraeli biztonságiak parancsot kaptak, hogy immáron úgymond „zeró toleranciával” kényszerítsék ki a telepesek távozását. A katonáknak továbbra is dulakodás közepette, egyenként kell eltávolítaniuk a demonstrálókat. A hivatalos adatok alapján a zsidó telepeseknek már csak 25 százaléka tart ki Gázában, ahol hétfőn kezdték meg a kivonulást.

Az izraeli katonákat egy zsinagóga tetejéről öntötték le savval a kivonulás ellen tüntető honfitársaik egy gázai zsidó telepen. A maró folyadékkal nyakon öntött fegyvertelen katonák azonnal lemásztak létráikról. Majd az égető fájdalomtól pánikszerűen kiabálva menekültek társaikhoz segítségért. A mindenüket égető sav miatt igyekeztek hamar levetni ruháikat, mialatt bajtársaik palackos vízzel próbálták lemosni róluk a savat.

Az eset felbőszítette az izraeli miniszterelnököt is. Ariel Saron egy újságnak adott nyilatkozatában büntetést ígért a savval támadóknak. A zsidó telepesek ugyanis korábban ígéretet tettek, hogy kizárólag passzív ellenállással védekeznek majd a biztonságiak ellen. De a kiköltöztetésük ellen tüntető telepesekhez rengeteg, főként fiatal demonstrálók érkeztek Izrael más részeiből.

Az izraeli hadsereg időközben néhány telepen megkezdte az elhagyott épületek lerombolását. Ágéretük szerint eltávolítják majd a veszélyes hulladékokat, a többi maradék építési anyagot, pedig hátrahagyják a palesztinoknak az újjáépítéshez.

Hivatalos adatok szerint a 21 gázai településből már csak hármat, Ciszjordániában pedig kettőt kell kiüríteni feltehetően a jövő héten, mert a kitelepítést a sabat, vagyis a szidó szombat-ünnep miatt egyelőre felfüggesztették.

Comments are closed.