Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 19. 14:53

XVI. Benedek teljes erővel tovább akarja járni a zsidósághoz fűződő kapcsolat javításának útját, amelyen elődje, II. János Pál döntő lépéseket tett – hangsúlyozta maga a katolikus egyházfő, kinek személyében pápa pénteken Kölnben először járt németországi zsinagógában.

A pápa ezen kívül megerősítette a II. vatikáni zsinaton 40 évvel ezelőtt megfogalmazott, a zsidósággal való megbékélés folyamatát bevezető tételeket. – …bátorítom a zsidók és a keresztények közötti őszinte és bizalommal teli párbeszédet. Csak így lehet eljutni a még vitatott történelmi kérdések mindkét fél által elfogadott értelmezéséhez, csak így lehet haladást elérni a kereszténység és a zsidóság kapcsolatainak teológiai értékelésében – állapította meg XVI. Benedek a kölni zsinagógában.

Miközben a bajor pápa elítélte a náci faji ideológiát, az európai zsidóság kiirtásának államilag megtervezett és kivitelezett kísérletét, egyes kommentátorok szerint adós maradt a megbánás, vagy akár a bocsánatkérés szavaival, annak említésével, hogy milyen felelősség terheli a katolikus egyházat a holokausztban.

Ezt megtette XVI. Benedek elődje, II. János Pál 2000 februárjában mea culpá-jával. II. János Pál az olasz fővárosban 1986 áprilisában már meglátogatott egy zsinagógát. Egyesek a bocsánatkérés szavainak elmaradását Kölnben azzal magyarázzák, hogy XVI. Benedek Joseph Ratzinger bíborosként, a hittani kongregáció vezetőjeként II. János Pál teológiai feje volt, így a 2000. évi gesztus részben az ő műve is, s ezért Kölnben csak annyit tartott szükségesnek leszögezni: az előd útját járja tovább.

A katolikus egyházfő az ótestamentumi Tízparancsolatot a zsidók és keresztények közös örökségének nevezte. A két vallásnak együtt kell működnie az emberi jogok és az emberi élet szentségének védelmében, a családi értékek, a társadalmi igazságosság és a béke érdekében – mondta, s úgy vélte, hogy az antiszemitizmus, az idegengyűlölet jelei ismét felbukkannak.

Paul Spiegel, a németországi zsidók elnöke a Rheinische Postnak adott interjújában történelmi jelentőségűnek nevezte a pápa látogatását a zsinagógában. Szerinte a pápának latba kell vetnie befolyását az antiszemitizmus ellen, amely a katolikusok körében is éledőben van. Spiegel szerint a német lakosság körülbelül húsz százaléka minimum látensen antiszemita.

XVI. Benedek az Alpoktól északra létező legrégebbi zsidó hitközséget kereste fel Kölnben. A hitközséget a háború után körülbelül száz túlélővel alapították újjá. Jelenleg ötezer főt számlál, egy részük az egykori Szovjetunió területéről kivándorolt zsidó.

A zsinagógában tett látogatást rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg. A környező házak lakásaiban biztonsági emberek tartózkodtak.

XVI. Benedek kölni látogatásának második napja az ökumenizmus jegyében telt el, estére találkozót szerveztek a katolikus pápa és a németországi evangélikus egyház vezetője között. XVI. Benedek a kölni katolikus ifjúsági találkozóra érkezett csütörtökön és vasárnapig marad.

Pénteken Horst Köhler államfő is fogadta XVI. Benedeket, mégpedig bonni hivatalában, a Villa Hammerschmidtben.

(forrás: MTI)

Comments are closed.