Nemet mondott

sofar, 2005. augusztus 19. 05:04  Sófár tallózó, NOL Add comments

Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. augusztus 19. 00:00

Yoni Cohen nem árulja el, hová valósi. Egy orvosi egységnél szolgált a libanoni határnál, amikor azt a parancsot kapta, hogy menjen haza szombatra, majd jelentkezzen a Gus Katif kiürítésére gyülekező katonák bázisán. Yoni haza is ment, de nem jelentkezett szolgálatra. Szerinte, amit kérnek tőle, bűn. Szándékát jelezte felettesének, aki visszahívta az egységhez, megpróbálta meggyőzni őt. Majd amikor látta, hogy ez reménytelen, 35 napos fogságot szabatott ki rá. Két hét után a börtönben közölték Yonival, hogy szabad. Ő tiltakozott, hogy nem járt le a büntetése, de bizonygatták neki, menjen csak, minden rendben. Yoni már Haifánál járt – útban a Gázai övezetben élő nagybátyjához, amikor a hadsereg felhívta: tévedés történt, tessék visszajönni. Izraelben sok a Yoni, és talán még több a Cohen. Yoni akkor már elszánta magát: Gus Katifba jön tüntetni, ellenállni. A hadsereg nem tud vele mit kezdeni – hívják telefonon, de azt nem veszi fel. Ha visszatér a katonasághoz, másik egységbe küldik majd, miután letöltötte büntetését. Egyelőre azonban marad. Szerinte azért bűn, amit kértek tőle, mert az izraeli hadseregnek honvéderő a neve, és az nem honvédelem, ha a saját népét telepíti máshova az ember erőszakkal – állítja.

Kétszáz parancsmegtagadó van. A hadsereg az augusztus elején történt mészárlás óta – amikor egy dezertőr megölt négy palesztint egy távolsági buszon a szolgálati fegyverével – inkább a fegyvert keresi, nem a parancsmegtagadót. Állítólag hallgatólagosan békén is hagyják egy ideig a dezertőrt, ha visszaszolgáltatja a fegyvert. A parancsmegtagadók azt mondják, nem arra esküdtek fel, hogy vakon kövessék a parancsokat, és nem esküdtek személyes hűséget sem ArielSaron családjának.

A Gázai övezetben lakó telepesek közül soknak kellene szolgálatot teljesítenie most is. Házigazdám fia (a változatosság kedvéért), Yoni az egyik kiváló harcoló alakulatban szolgál. Két hét eltávot kapott a kivonulás előtti időszakra. Ám most sem ment vissza az egységéhez, fegyverével költözött el az övezetből. Mint elmesélte: a parancsnoka azt mondta neki: akkor jelentkezzen, amikor már letelepedett a családjával. Ebben a kényes helyzetben sok múlik az emberi kapcsolatokon a hadseregben is.

Comments are closed.