Forrás: MNO

Már csak néhány órájuk van a Gázai övezet zsidó telepeseinek arra, hogy elhagyják házaikat, máskülönben erőszakkal telepítik ki őket onnan. Az izraeli rendőrség ötszáz gázai zsidó telepest vett őrizetbe kedd hajnalban, mert megpróbáltak behatolni egy kiürítésre ítélt kolónia területére, további kétszázötven személyt zavarkeltés miatt tartóztattak le. A Gázai övezet kiürítése fájdalmas, ugyanakkor megkerülhetetlen lépés Izrael jövőjének biztosítása érdekében – közölte a terv végrehajtásában továbbra is hajthatatlannak mutatkozó Ariel Saron tegnap este.

A Gázai övezetben maradt zsidó telepeseknek csupán órák állnak rendelkezésre ahhoz, hogy elhagyják házaikat, máskülönben a katonaság erőszakkal költözteti ki őket onnan. Az izraeli hadsereg keményen fel fog lépni mindazokkal szemben, akik az előzetesen megszabott határidó értelmében kedd éjfélig, közép-európai idő szerint este kilenc óráig nem kezdik meg a kiköltözést – számol be a BBC. Izraeli katonák kedd reggel fémfűrésszel vágták át a Neve Dekalim nevű legnagyobb zsidó telep főkapuját, ezzel behatoltak és ellenőrzésük alá vették a kiürítés elleni tiltakozás egyik legnagyobb gócpontját. A tegnapi nappal ellentétben mára csupán néhány tiltakozó telepes maradt Neve Dekalimban – számol be az Aljazeera.Net. Ma éjfélig még mindenki szabadon elmehet, aki akar – közölte a rendőrség szóvivője.

Az izraeli rendőrség mintegy félszáz gázai zsidó telepest vett őrizetbe kedd hajnalban, mert azok megpróbáltak behatolni egy kiürítésre ítélt kolónia területére, további kétszázötven személyt pedig nyilvános zavarkeltés miatt tartóztattak le – számol be a Jerusalem Post honlapja. A kivonulás első napján az 1486 kitelepítésre kötelezett zsidó telepes családból eddig csak 593 távozott a Gázai övezetből – közölték izraeli katonai források kedd reggel.

Az amerikai kormányt együttműködésre szólította fel Izraelt és a palesztinokat a Gázai övezet izraeli kiürítésének sikeres lebonyolítása érdekében. Az Egyesült Államok a gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek felszámolását eszköznek tekinti annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a közöttük feszülő konfliktus rendezésére kidolgozott, Útiterv néven ismert békekezdeményezéshez.

A Gázai övezet kiürítése elengedhetetlenül fontos lépés Izrael jövőjének biztosítása érdekében – közölte hétfő esti televíziós beszédében Ariel Saron. Az izraeli kormányfő hozzátette: most a palesztinokon a sor, hogy bebizonyítsák, mennyire elkötelezettek a béke kérdésében – számolt be a a BBC.

Blokádok, tiltakozó akciók közepette kezdődött meg a tegnapi napon a Gázai övezet zsidó telepeinek felszámolása, melynek biztosítására egy körülbelül 50 járműből álló katonai konvoj indult el a Gázai övezet belsejébe. Az egyik zsidó telepen zavargás tört ki, Neve Dekalim közelében fiatalok csaptak össze a katonákkal, miután helyi idő szerint éjfél után egy perccel lezárták a Kiszufimban lévő utolsó, működő átkelőpontot. A palesztin lakosság ünnepelve fogadta a kivonulás kezdetét. Időközben fel kellett függeszteni a legnagyobb gázai övezeti zsidó település kiürítését az izraeli katonák a zsidó telepesek ellenállása miatt. Icaak Hercog építés- és lakásügyi miniszter felszólította a telepeseket: mielőbb költözzenek ki otthonaikból, hogy megkaphassák az őket illető teljes kompenzációt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy akik ellenállnak, azok elvesztik a jogot a kárpótlásra. A több mint 8000 ezer zsidó telepesnek kedd éjfélig kell elhagyni az övezetet, valamint a négy ciszjordániai telepet, különben a katonák erőszakkal költöztetik őket át Izraelbe.

Az izraeli kormány szeptember 4-ig be akarja fejezni a zsidó telepek felszámolását a Gázai övezetben, s ugyaneddig kiüríti az erre kijelölt négy ciszjordániai települést is és kivonja csapatait a Gázai övezetből – jelentette az izraeli közszolgálati rádió. A Palesztin Hatóság szombaton a legmagasabb fokú készültséget rendelte el a Gázai övezetben, ahová 7500 rendőrt és katonát telepítettek, hogy megakadályozzák a palesztin fegyveresek esetleges támadásait. A Hamász szombaton közölte: nem teszi le a fegyvert a Gázai övezet kiürítését követően – jelentette a Reuters. „Gáza nem az első és nem az utolsó” – mondta a szervezet egy magas rangú vezetője szombaton.

Nincs mit bánnom a kiürítéssel kapcsolatban, a tervet nem vonom vissza – nyilatkozta korábban a Jediót Ahronót című napilapnak Ariel Saron. Az izraeli kormányfő hozzátette: akkor is a telepek felszámolása mellett döntött volna, ha előre tudja, hogy a terv ekkora ellenállásba ütközik majd. A miniszterelnök ellenlábasai ugyanakkor azon a véleményen vannak, hogy az izraeli telepesek kivonásával arcul csapják és elárulják azokat a vallásos zsidókat, akik a Biblia alapján formálnak jogot a palesztin területre – számol be a Reuters. A Gázai övezetből való kivonulás a cionisták kudarca – írta a The New York Times. A „nagy Izrael” álma, a bibliai Izrael zsidókkal való betelepítése nem lehetséges. A lap szerint Ariel Saron azzal, hogy a kivonulásról döntött, elfogadta, hogy nem érkezett elegendő zsidó a történelmi hazába. A világ 13-14 milliós zsidóságából 5 és negyed millióan költöztek Izraelbe. Több mint fél évszázaddal Izrael állam megalakulása után több zsidó él az Egyesült Államokban, mint Izraelben – írta a The New York Times.

(Aljazeera.Net, BBC, Jerusalem Post, Magyar Rádió, Reuters)

Comments are closed.