Forrás: HVG

Az izraeli biztonsági erők befejezték pénteken Gadid gázai övezeti zsidó telep kiürítését, így a hadsereg eddig 18-at ürített ki a gázai övezeti 21 telep közül.

Több tucat tiltakozót távolítottak el a Gadid gázai övezeti zsidó telep zsinagógájából, illetve az épület tetejéről. A tüntetők többsége nem helybeli lakos volt, hanem Izrael és Ciszjordánia területéről érkezett ultranacionalista. A telepre behatoló katonáknak égő barikádokon kellett áttörniük, de a továbbiakban nem ütköztek erőszakos ellenállásba.

Az izraeli hadsereg megkezdte a telepesek házainak lerombolását a Gázai övezet déli részén fekvő apró Kerem Acmóna telepen – közölte az izraeli védelmi minisztérium szóvivője. A hadsereg földgyalui letaroltak több üres épületet a már szerdán kiürített telepen. Darukkal felemeltek, majd elszállítottak több betonkonténert, amelyek „óvóhely” gyanánt szolgáltak korábban a telep lakosainak palesztin radikálisok rakéta- és aknavetős támadásaival szemben.

Izrael vállalta, hogy mind a 21 kiürítendő gázai övezeti telepen lerombolja a házakat, szabaddá téve a terepet a palesztinok számára, akik emeletes lakóépületeket akarnak emelni a többnyire földszintes, kertes családi házak helyén.

Izrael eddig 18-at ürített ki a gázai övezeti zsidó telepek közül. Az Ariel Saron izraeli miniszterelnök nevével szorosan összefonódó kivonulási – hivatalos szóhasználat szerint szétválasztási – terv értelmében Izrael felszámolja mind a 21 gázai övezeti zsidó kolóniát, valamint négy kijelölt ciszjordániai telepet, és átadja ezek területét a palesztinoknak.

MTI

Comments are closed.