Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 19. 16:01

Rakétát lőttek egy amerikai hadihajóra a jordániai Akaba kikötőjében s az izraeli Eilat repülőterére. Magát az al-Kaidához kötődőnek nevező csoport jelentkezett elkövetőként.

Mint az amerikai haditengerészet közölte, ismeretlenek aknagránátot lőttek ki a jordániai fővárostól, Ammántól 350 kilométernyire délre, a Vörös-tenger partján fekvő Akaba kikötőjében horgonyzó egyik amerikai hajóra, de a lövedék célt tévesztett, és egy raktárépületet talált el. Amerikai közlés szerint a támadás nyomán hozzávetőleg két és fél méteres lyuk tátong a raktártetőn. Szemtanúk arról számoltak be, hogy két amerikai hadihajó röviddel a támadás után elhagyta a kikötőt.

Az izraeli rendőrség és szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy egy jordániai területről kilőtt Katyusa-rakéta csapódott be az Akabától 15 kilométernyire fekvő dél-izraeli Eilat tengerparti üdülőváros repülőterének közvetlen közelében. A lövedék nem robbant fel. Ezt a fajta fegyvert többnyire a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet veti be észak-izraeli célpontok ellen. Még nem volt arra példa, hogy ilyen rakéta elérte volna Dél-Izraelt.

Egy magát az al-Kaidához kötődőnek mondó csoport jelentkezett a támadások elkövetőjeként. Az Abdullah al-Azzam Brigádok – al-Kaida Levantei és Egyiptomi Csoportja aláírással, egy iszlámista honlapon közzétett üzenet hitelességét eddig nem sikerült megállapítani. Az oldalt ritkán használják magukat az al-Kaidával kapcsolatban állónak mondó csoportok.

Jordániai és izraeli hatóságok szerint fegyveresek három Katyusa típusú rakétát lőttek ki egy raktárépületből a Vörös-tenger partján álló Akabában és egy közeli izraeli repülőtérre.

„Szent harcosaink egy csoportja három Katyusa rakétával célba vette amerikai hadihajók Akabában és Eilatban horgonyzó csoportját (…)” – áll a szövegben.A jordániai hatóságok vizsgálatainak első eredményei arra utalnak, hogy egy külföldi szélsőséges csoport követte el a merényleteket. Az Abdullah al-Azzám Brigádok már több sínai-félszigeti támadás elkövetőjeként jelentkezett, többek között az egyiptomi Tábában, illetve Sarm-es-Sejkben elkövetett, számos emberéletet követelő robbantások elkövetőjeként.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a közszolgálati rádióban Izraelre és Jordániára kilőtt „számos” rakétáról beszélt, s azt mondta, hogy a két ország együttműködik a támadás körülményeinek feltárásában.

(forrás: MTI)

Comments are closed.