Forrás: NOL

Szerkeszti: Vincze Attila Tamás

Vincze Attila Tamás, 2005. augusztus 19. 11:42

„Néha az az érzésem, hogy Isten kicsit túlbecsülte a képességeit, amikor megteremtette az embert.” – Oscar Wilde

H. G. Wells: Világok harca

Fordította: Mikes Lajos

Nem sokkal azután, hogy a csillagászok szokatlan fényjelenségeket észlelnek a Marson, különös hullócsillag zuhan egy London melletti mezőre. Hamarosan kiderül, hogy az, amit meteornak véltek, valójában lövedék – és az idegen hengerekben látogatók érkeztek a Földre. A kapcsolatfelvétel azonban borzalmas következményekkel jár.

Mi történik, ha egy fejlettebb civilizáció megpróbálja leigázni a Földet? Miközben újabb és újabb hullócsillagok hasítják végig az eget, az emberiség jövője szinte napok alatt végveszélybe kerül.

Wells számtalan formában feldolgozott klasszikusa a science-fiction egyik alapműve, izgalmas és elgondolkodtató olvasmány. Helyenként borzongató, mind a mai napig érvényes vízió az idegen kultúrák találkozásáról, kiváló tanulmány a pusztulás szélére sodródott társadalomról.

A magyar kiadás egyszerre jelent meg Steven Spielberg szuperprodukciójával, ami Wells regénye alapján készült, Tom Cruise főszereplésével.

Ulpius-ház; 252 oldal, 2480 Ft.

Abraham B. Yehoshua: A személyzetis küldetése

A.B. Jehosua, a világszerte egyik legismertebb izraeli író ismét eredeti, héber nyelvből fordított művel jelentkezik magyarul. A személyzetis küldetése a 2003-as év könyvsikere volt, hisz a témája a lehető legfrissebb, a még fel-felparázsló intifáda, a terror, a civil lakosság körében pusztító robbantások kora, amely a regény megírása óta interkontinentálissá vált. A regény hősnője, egy ortodox keresztény orosz nő (holtteste) is ezt a távlatot vetíti előre. A piaci merényletben meghalt asszony sorsa, s mindazok, akik életében és holtában kapcsolatba kerültek ezzel a mai Madame Chauchat-hősnővel, az írónak alkalmat ad, hogy a modern izraeli társadalomról egy újabb látleletet adjon: hogyan, milyen erkölcsi tartással feleljen meg ez a „lángoktól ölelt kis ország” a létezését most nem reguláris hadsereggel, hanem a terror eszközeivel fenyegető kihívásra. Milyen,

Comments are closed.