Forrás: Híradó

Az izraeli kormányfő szerint az izraeli kivonulás után a palesztinok elözönölhetik a Gázai övezetet

Ariel Saron izraeli kormányfő csütörtöki nyilatkozata szerint az izraeli kivonulás befejezése után a palesztinok elözönölhetik a Gázai övezetet, és megkezdődhet a „totális fosztogatás”.

A kormányfő korábban már kétségbe vonta, hogy a palesztin rendőrség képes lesz megakadályozni a fosztogatást. Saron ezt annak kapcsán közölte, hogy csütörtök éjjel megkezdődik az első ház lerombolása Keren Acmóna telepnél.

A gázai övezeti izraeli kivonulás következményei döntik majd el, mi lesz Izrael következő lépése a palesztinokkal való békefolyamatban – közölte Szilvan Salom izraeli külügyminiszter egy kuvaiti napilapnak adott interjúban. Az ar-Rai al-Am című lapnak nyilatkozva közölte: a Gázai övezet nem lesz börtön a palesztinok számára, s folynak a tárgyalások az átjárók biztonságáról.

„Attól függ, hogyan alakulnak a dolgok a gázai példa után, és az sikerül-e, ellenkező esetben nem tesszük ki magunkat egy másik kudarcnak” – fogalmazott az izraeli diplomácia vezetője. Salom szerint Mahmúd Abbász palesztin elnöknek le kell szerelnie az Izrael ellen támadó iszlám szélsőségesek csoportokat, a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, s az egyoldalú izraeli kivonást több, a béke felé haladó lépés követi majd.

„A Gázai övezet nem lesz börtön” – szögezte le a külügyminiszter. Nyitva lesz Egyiptom felé, s a humanitárius missziókat és az árukat is átengedik Ciszjordániából. Salom elmondta: folynak a tárgyalások a biztonságos átkelőkről, hozzájárulnak a gázai kikötő kiépítéséhez, de nem engedhetik meg, hogy a palesztinok fegyvereket és fegyvereseket juttassanak be a kikötőn keresztül Iránból és más országokból.

A zsidó telepeseknek keddig el kell hagyniuk a Gázai övezetet – közölték izraeli illetékesek csütörtökön. A kitelepítés a vártnál gyorsabban halad, és várhatóan már hétfőn vagy kedden befejeződik – közölte az egyik miniszter munkatársa, aki részt vett a szétválasztási kormánybizottság csütörtöki ülésén. A Maariv című izraeli lap internetes kiadása előzőleg idézte Ariel Saron kormányfőt, aki szerint a 8500 izraeli telepes és több ezer támogatójuk evakuálása hétfőig befejeződik. A kitelepítést eredetileg háromhetesre tervezték.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.