Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. augusztus 18. 19:29

Nemzetközi Irak-értekezletet javasolt csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ezt még az év végéig meg kellene rendezni, és azon meg kellene szabni a nemzetközi koalíciós erők szakaszos kivonásának időrendjét – mondta a fekete-tenger parti Szocsiban, II. Abdalláh jordániai királlyal folytatott tárgyalása után.

– Sok iraki megszállóknak tekinti a nemzetközi erőket, ez egyszerűen tény – jelentette ki a jordániai uralkodóval közösen tartott sajtóértekezletén. Véleménye szerint egy kivonulási menetrend kialakítása esetén valószínűleg be lehetne vonni az új iraki állam építésébe a fegyveres iraki ellenállás jelentős részét. Szavai szerint erre feltétlenül szükség is lenne, mert minden alapvető etnikai, vallási, felekezeti csoportnak, politikai pártnak részt kell vennie a belpolitikai párbeszédben, beleértve az iraki ideiglenes kormánnyal szemben álló erők fő csoportjait is.

Putyin megengedhetetlennek nevezte, hogy bárki is egyenlőségjelet tegyen az iszlám és a terrorizmus közé. A terrorellenes harcról folytatott párbeszédbe be kell vonni az iszlám világ államait és az Iszlám Konferencia Szervezetét is – mondta, majd hozzátette: nem lehetséges csak erő alkalmazásával kiirtani a terrorizmust. A vallások, felekezetek, civilizációk közti széles körű eszmecserére és a súlyos szociális problémák enyhítésére is szükség van a terrorizmus elleni küzdelem sikere érdekében.

II. Abdalláh szerint a gázai övezeti kivonulás ne végpont, hanem egy folyamat kezdete legyen. E folyamat során Izraelnek Ciszjordániából is ki kell vonulnia – hangoztatta.

(MTI)

Comments are closed.