Forrás: Magyar Hírlap

Kedd éjfélkor, a legvégső türelmi idő lejártával az izraeli fegyveres erők megkezdték az ellenszegülők kilakoltatását.

A vártnál gyorsabban megy a zsidó telepek kiürítése a Gázai övezetben. Az izraeli katonák házról házra haladva számolják fel az ellenállást, a nagyszabású művelet hisztérikus jelenetek közepette zajlik. Közben egy zsidó sofőr három palesztin munkást lőtt agyon Ciszjordániában.

Kedd éjfélkor, a legvégső türelmi idő lejártával az izraeli fegyveres erők megkezdték az ellenszegülők kilakoltatását. A hivatalos adatok szerint az övezetben élő 1550 telepescsalád közül 832 önként távozott a határidőig, a többiek viszont maradtak, és több ezer kívülről jött aktivistával együtt elbarikádozták magukat. Sokan zsinagógákban gyűltek össze, mások háztetőkre másztak fel. Fiatal aktivisták autógumikat és szemetet gyújtottak meg, útakadályokat emeltek és megrongálták a hadsereg járműveit.

Az övezet kiürítésére külön kiképzést kapott katonák hajnalban házról házra járva mindenkit felszólítottak, hogy távozzon, különben erőszakkal viszik el. A telepesek folyamatosan szidalmazták, időnként a nácikhoz hasonlították őket. Olyan falu is akadt, ahol az emberek sárga Dávid-csillagot tűztek a ruhájukra, így vonva párhuzamot a koncentrációs táborokba hurcoltak és önmaguk között. A kezdeti szenvtelenség után a katonák is feszültebbé váltak, egyre keményebben léptek fel, sok tiltakozó telepest a karjánál és a lábánál fogva vonszoltak ki otthonából. A kilakoltatottakat autóbuszon szállították Izraelbe.

Napközben egyre több falut sikerült kiürítenie a hadseregnek. A huszonegy telep közül tegnap esti lapzártánkig kilenccel végeztek, másik háromból pedig még az éjszaka el akarták távolítani az ellenállókat. Más falvakban a katonáknak sikerült jobb belátásra bírniuk a tiltakozókat, akik megígérték, hogy napokon belül önként távoznak. A műveletet irányító katonai vezetők szerint a vártnál gyorsabban haladnak, a jövő hét elejére végezhetnek Gáza kiürítésével, majd néhány nappal később megkezdhetik az üresen maradt épületek szisztematikus ledózerolását. Ebben előzőleg a Palesztin Hatósággal állapodtak meg, hivatalosan azért, hogy a kolóniák helyén új lakótelepeket építhessenek – ám ezzel a kivonuló telepesek kívánságát is teljesítik, ők ugyanis nem akarták, hogy házaikba arabok költözzenek be.

A gázai zsidó telepek „fővárosának” nevezett Neve Dekalim kolónián sokan még mindig kitartanak. Az emberek imádkoznak, vagy tojással és műanyag flakonokkal dobálják a katonákat. Napközben három autóbusznyi tüntetőt tartóztattak le és szállítottak el, többségük nem helybeli volt, hanem az utóbbi hetekben szivárgott be a telepre. Az ellenszegülők nagy része ultraortodox zsidó, aki abban hisz, hogy ezt a földet Isten adta választott népének, ezért a kormánynak nem volt joga lemondani arról a palesztinok javára.

Közben a kivonulás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát egy asszony Izraelben, a gázai határhoz közeli Netivot városában. Testfelületének hatvan százaléka összeégett, állapota súlyos. A nő a jelentések szerint ciszjordániai telepes, aki szélsőséges nézeteiről ismert.

Délután még súlyosabb incidens történt Ciszjordániában. Egy palesztin munkásokat szállító zsidó – miután ellopta egy biztonsági őr fegyverét – tüzet nyitott utasaira, hármat közülük megölt, kettőt megsebesített. Az izraeli rendőrség elfogta a sofőrt. A biztonsági erőket riadókészültségbe helyezték, mert az izraeli hatóságok zavargásoktól tartanak a megszállt területen. A Palesztin Hatóság elítélte a terrortámadást, a Hamasz bosszút hirdetett. Ebben a hónapban ez már a második eset, hogy zsidó szélsőséges fegyverrel támad palesztin civilekre.

MA összállítás

Comments are closed.