Forrás: Magyar Hírlap

Valóságos filmes invázió kezdődött a magyar forgatási lehetőségekért.

Már bontják az etyeki rakétasilókat, hogy helyükön a legkorszerűbb filmgyár épülhessen. A csak Etyekwoodnak nevezett filmváros mellett idehaza még három óriási stúdió építését kezdték meg.

Rakétasilók helyére kerül az etyeki stúdió fotó: Sárközy György

Valóságos filmes invázió kezdődött a magyar forgatási lehetőségekért. Nem utolsósorban a húszszázalékos adókedvezmény miatt egyre több forgatócsoport jönne hazánkba, ha lenne elegendő nagyméretű filmstúdió. Most még nincs, viszont egyszerre több is épül, vagy áll tervezés alatt. Ezek közül a legnagyobb kétségtelenül az etyeki lesz. Néhány napja már beindultak a munkagépek az etyeki lankákon. Most a korábbi katonai bázis rakétasilóit bontják, hogy aztán felépíthessék a Demján Sándor által megálmodott filmvárost. Az Etyekwoodnak becézett komplexum, amelyben hat nagyméretű stúdió kap helyet, 37 milliárdos beruházással készül el, igaz, nem 2005 végére, ahogy korábban ígérték.

Lapunk úgy tudja, hogy a 12 hektáros terület rendezési tervét még nem hagyták jóvá, de az etyekiek körében egyöntetű helyeslésre talált a nagyberuházás ötlete. Nem is csoda, hiszen itt ezer-ezerkétszáz ember talál majd munkát, és a filmváros turisztikai attrakciónak sem lesz utolsó. A legnagyobb, hatezer négyzetméteres stúdió mellé még öt másik épül, s ezekben – a korábbi hírek szerint – évente hat nagyobb film készülhet. Ez háromszázmillió eurós árbevételt jelent majd Demján Sándor és Andrew Vajna közös vállalkozásának.

Már majdnem kész a Pomáz melletti Stern filmstúdió. Ott két műterem épül, ezek alapterülete 1500 és 2300 négyzetméter lesz. A több szakaszban kiépülő filmes centrumban később egy speciális iskola is indul, ahol a legjobban keresett filmes szakmákban képeznek majd szakembereket (elsősorban díszletépítőket és világosítókat). A közelmúltban született döntés a budapesti Népszigeten felépülő filmes központról is. Az egyelőre még nem nyilvános tervek szerint az Origo névre keresztelt vállalkozás öt stúdiót húz fel, részben a volt hajógyári üzemépületeket felhasználva. A legnagyobb műterem itt is csaknem négyezer négyzetméteres lesz. Még ennél is kevesebbet tudni a negyedik, Bicske közelébe tervezett Apolló filmközpontról, amely a Sorstalanság című film első produceréhez, Barbalics Péterhez köthető. Úgy tudjuk, hogy 17 milliárd forintos beruházást terveznek.

Amíg az új stúdiók elkészülnek, addig a meglevő – szerény felszereltséggel rendelkező – volt Mafilm stúdiókat tudják használni a külföldi filmesek. A magyar filmgyártás bölcsőjének számító Róna utcai filmgyárban a legnagyobb stúdió is csak 800 négyzetméteres, de a fóti fő műterem sem nagyobb ezer négyzetméternél. És most ezekért is sorba állnak…

Szakonyi Péter

Comments are closed.