Forrás: hirszerzo.hu

Akár egymillió ember is hallgathatja

Elek János 2005. augusztus 18. 07:58

Akkurátus mesteremberek leforrasztják az utcai csatornafedeleket, a rendőrség még a rendőrséget is ellenőrzi, a háztetőkön mesterlövészek, a város felett az ég tiltott terület, a légteret elektronikával telezsúfolt AWACS felderítő gépek ellenőrzik. Köln a szeretet és a béke ünnepére készül. A díszvendég XVI. Benedek pápa.

Legalább 400 ezer zarándok tart Köln felé, hogy részt vegyen a katolikus fiatalok világtalálkozóján. A pápa csütörtökön érkezik a nagy eseményre, és egyes német lapok szerint a vasárnapi szentmisére akár egymillió ember is érkezhet. Magyarországról háromezer fiatalt várnak. 119 országból 31 ezer önkéntes segítő igyekszik majd fenntartani a rendet; WC-t, mosdót, ételt, italt, szállást, közlekedést, orvost biztosítani a fiatal zarándokoknak, akiknek legnagyobb része egyáltalán nem a pápa láthatása, hanem a számtalan országbeli társsal való együttlét lehetősége miatt érkezik Németországba.

Katolikus fiatalok: mindenki Kölnbe igyekszik

A 30 éves Sebastian annak ellenére ott van a segítők hadseregében, hogy ő maga kilépett az egyházból. „Ez az esemény nem a pápának szól, hanem azoknak a fiatal embereknek, akik ugyanabban a dologban hisznek” – mondja. ” Szerintem az a keresztény, aki segít, ha valakinek szüksége van rá. Szeretem felebarátomat, ha elüldögélek vele egy kávé mellett, ha tudom, hogy gyalázatosan mennek a dolgai.”

„Különben mindenki azt gondolna, amit akar”

A 25 éves Andrea is ott van a szervezők között, de nem nagyon örül annak, hogy a pápa is megjelenik a világtalálkozón. „Hogy ő is idejön, az másodrendű dolog. Sajnálom, hogy a látogatását így kihasználják és az összes VIP figura fontosabb lesz, mint mi. Ez rosszul van így. A világ ifjúsága van vendégségben Németországban, és nem a nagykutyák vannak vendégségben Benedek pápánál.”

Akár egymillió ember hallgathatja a pápát

A 29 éves történész-hallgató Arno fegyelmezettebb. „Valamilyen rendre szükség van. Kell, hogy legyen valaki, aki az alapvető hitelveket megfogalmazza, és vigyáz azok betartására. Különben mindenki azt gondolna, amit akar.”

Dominique 27 éves, pszichológiát tanul, és a kölni találkozótól, valamint a pápa jelenlététől valamilyen csodálatos közösségi élményt vár. „Ezt az érzést nem lehet leírni, csak ha az ember részese lesz. Ugyanannyira lehetetlen, mint számomra leírni a színek szépségét.” Dominique egyébként vak.

Mond-e újat a pápa?

A német pápa első németországi útjától sokan sokat várnak. Vannak, akiket már rendhagyó programja is meglepett. XVI. Benedek ellátogat egy kölni zsinagógába, amire korábban még nem volt példa, továbbá találkozni fog a muzulmán hívők egy csoportjával is.

Zsidókkal és muszlimokkal is találkozik

A nagy kérdés azonban az, hogy mond-e újat a pápa a világegyház nagy és megoldatlan kérdéseiről. Uralkodása első száz napja során Benedek, akit korábban hazájában is a „páncélbíborosnak”, a „nagy inkvizítornak”, Isten Rottweiler kutyájának neveztek, azaz keménységét és dogmatikai ügyekben mutatott hajlíthatatlanságát hangsúlyozták, vajmi keveset mutatott abból, hogy Benedek pápa más ember lesz-e, mint Joseph Ratzinger bíboros volt.

„Embertelen, szánalmas, bűnös” Horst Herrmann, a münsteri teológus csalódott. Szerinte az emberek többet tudnak az e-bay-en elárverezett bíborosi autóról, a szülőfalujában főzött pápai sörről, meg arról, hogy rokonságban áll a volt válogatott focistával, Paul Breitnerrel, mint arról, hogyan kívánja irányítani Péter egyházát. Hermann leginkább azon dühödött föl, amikor a pápa Rómában az afrikai püspökökkel találkozott. „Egy levegőre elátkozta a prostitúciót, az emberkereskedelmet és a szexuális védekezést, helyette az önmegtartóztatást prédikálta. Nincs jobb útmutatása, mint ez a régi lemez? Az óvszert megtiltatni annyit jelent, mintha azt mondaná, hogy „Hagyjátok az AIDS betegeket megdögleni” – mondja a teológus és „embertelennek, szánalmasnak és bűnösnek” nevezi a pápa álláspontját.

A keresztények „nagy fáradtsága”

A CDU egykori főtitkára, Heiner Geissler is csalódott az új pápában. Szerinte Benedeknek élesen fel kellene lépnie a világ gazdasági rendszerének számtalan baja ellen, nem pedig állandóan a szexualitás kérdésén lovagolni. A politikus csak azt írja a pápa javára, hogy szabadságát a hegyekben töltötte, lévén ő maga is szenvedélyes hegymászó…

A pápa új lendületet vár a „fáradt keresztényektől”

XVI. Benedek azt reméli, hogy a katolikus fiatalok világtalálkozója erőt és lendületet adhat a vallásnak világszerte. Ő maga mondja, hogy „a keresztények között valami nagy fáradtságot” érez, mellyel nem a szabályokat és tiltásokat, hanem a szeretetet kell szembeállítani. A pápa arra szólította fel a világtalálkozó résztvevőit, hogy vegyenek példát a szentek és a mártírok életéből. Név szerint említette az Auschwitzban meggyilkolt Edith Steint, akit 1998-ban avattak szentté, továbbá Maximilian Kolbe atyát, akik, szintén Auschwitzban, életét adta, hogy egy családapa megmenekülhessen.

A pápa három koffer könyvvel utazott

A szentekre és a mártírokra való hivatkozás nem nyugtatja meg azokat, akik szerint az egyház alapos reformok nélkül veszít jelentőségéből és vezető szerepéből. (Egyedül Latin-Amerikában, a legkatolikusabb földrészen, az utóbbi időben 25 millióval csökkent az egyház híveinek száma.)

„A pápa nem szünteti meg a cölibátust” Bernd Jochen Hilberath, a tübingi egyetem teológiaprofesszora egyelőre nem számít komoly változásokra. „Benedek nem fogja megengedni, hogy a nőket is pappá lehessen szentelni, nem fogja megszüntetni a kényszercölibátust és nem fogja közelebb vinni a római egyházat a protestánsokhoz.” A teológus azt nem zárja ki, hogy XVI. Benedek már utódjának készíti elő a terepet, aki majd egy valódi és mélyreható reformprogrammal állhat elő. „Kíváncsi vagyok, mi lesz az első enciklikájában és készül-e valami konkrét lépésre.” Úgy tudni, hogy a pápa három koffer könyvvel utazott szabadságára és dolgozik első pápai körlevelén. Hogy azonban abban mi lesz, ezt még csak ő tudja.

A kölni katolikus világtalálkozó kitűnő alkalom lenne egy modernizációs program meghirdetésére. Egy német teológus szerint Benedek pápa ezzel egy csapásra bevonulna a történelemkönyvekbe. Egymillió ember lesz majd tanúja Kölnben, hogy az egyházfő él-e a lehetőséggel.

Comments are closed.